Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7

Integrate the following with respect to x
Question 1.
(i) 9xe3x
(ii) x sin 3x
(iii) 25xe-5x
(iv) x sec x tan x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 1
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 2
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 3

Question 2.
(i) x log x
(ii) 27 x2 e3x
(iii) x2 cos x
(iv) x3 sin x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 4
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 5

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7

Question 3.
(i) \(\frac{x \sin ^{-1} x}{\sqrt{1-x^{2}}}\)
(ii) x2 ex2
(iii) \(\tan ^{-1}\left(\frac{8 x}{1-16 x^{2}}\right)\)
(iv) \(\sin ^{-1}\left(\frac{2 x}{1+x^{2}}\right)\)
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 6
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 7
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 8
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 9
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 10

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 Additional Problems

Question 1.
x cosec2 x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 11

Question 2.
x cos 5x cos 2x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 12
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 13
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 14

Question 3.
x2 e2x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 15

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7

Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 16
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 17
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 18

Question 5.
cosec3 x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 19

Question 6.
sec3 2x
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 20
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 11 Integral Calculus Ex 11.7 21