Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 5 Capital Market

   

Download Tamilnadu State Board Solutions for Class 12th Chapter 5 Capital Market PDF here. These Samacheer Kalvi Class 12th Chapter 5 Capital Market Questions and Answers will help you to improve your skills and score highest marks in the exams. Students can easily learn Chapter wise Samacheer Kalvi 12th Commerce Book Solutions Chapter 5 Capital Market by following the guide provided here.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 5 Capital Market

Students can score good marks in the exam by preparing with Samacheer Kalvi Class 12th Commerce Solutions Chapter 5 Capital Market Questions and Answers. Your efforts can give you good results when you have the best resources. Samacheer Kalvi Class 12th Commerce Solutions Chapter 5 Capital Market is the best resource to learn Commerce. Have the best learning with Chapterwise Tamilnadu State Board Class 12th Commerce Solutions to have the best future ahead.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Capital Market Textbook Exercise Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
Capital market do not provide __________
(a) Short term Funds
(b) Debenture Funds
(c) Equity Funds
(d) Long term Funds
Answer:
(a) Short term Funds

Question 2.
When the NSEI was established?
(a) 1990
(b) 1992
(c) 1998
(d) 1997
Answer:
(b) 1992

Question 3.
Primary market is a Market where securities are traded for the __________
(a) First Time
(b) Second Time
(c) Third Time
(d) Several Times
Answer:
(a) First Time

Question 4.
Participants in the capital market includes __________
(a) Individuals
(b) Corporate
(c) Financial Institutions
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 5.
How many times a security can be sold in a secondary market?
(a) Only one time
(b) Two times
(c) Three times
(d) Multiple times
Answer:
(d) Multiple times

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is Capital Market?
Answer:
A capital market is a market where buyers and sellers engage in the trade of financial securities like bonds, and stocks. The buying/selling is undertaken by participants such as individuals and institutions.

Question 2.
Write a note on OTCEI.
Answer:
The OTCEI was set up by a premier financial institution to allow the trading of securities across the electronic counters throughout the country.

Question 3.
What is Mutual Fund?
Answer:
Financial institutions that provide facilities for channeling savings of small investors into avenues of productive investments are called “Mutual Funds”.

Question 4.
Who are the participants in a Capital Market?
Answer:
There are many players in the capital market. The participants of the capital market include individuals, corporate sectors, Govt., banks, and other financial institutions.

Question 5.
How is price determined in a Capital Market?
Answer:
The price of the securities is determined based on the Demand and Supply prevailing in the capital market for securities.

III. Short Answer Questions

Question 1.
What are the various kinds of Capital Market? Explain.
Answer:
The capital market is divided into two i.e., primary market and secondary market.

  1. Primary Market: Primary market is a market for new issues or new financial claims.
  2. Secondary Market: Secondary Market may be defined as the market for old securities, in the sense that securities which are previously issued in the primary market are traded here.

Question 2.
Explain any two functions of the Capital Market.
Answer:

  1. Savings and Capital Formation: In the capital market, various types of securities help to mobilize savings from various sectors of the population (Individuals, Corporate, Govt., etc.). The twin features of reasonable return and liquidity in the stock exchange are definite incentives to the people to invest in securities. This accelerates the capital formation in the country.
  2. Permanent Capital: The existence of a capital market/stock exchange enables companies to raise permanent capital. The investors cannot commit their funds for a permanent period but companies require funds permanently. The stock exchange resolves this clash of interests by offering an opportunity to investors to buy or sell their securities, while permanent capital with the company remains unaffected.

Question 3.
Write a note on National Clearance and Depository System (NCDS).
Answer:

  • Under the scripless trading system, settlement of transactions relating to securities takes place through a book entry.
  • It comprises the following three systems.
  • NTC & R system – Prescribes terms and conditions of contract for the securities market.
  • NC System – Determining the net cash and stock liability of each Broker on settlement date.
  • ND System – For transfer of ownership of securities in exchange for payment of by book-entry electronic ledgers without any physical movement of the transfer deed.

Question 4.
Discuss the evolution and growth of the Indian Capital Market.
Answer:
The period between 1947 and 1973 marked the development of infrastructure for the capital market. During this period, a network of development financial institutions such as IFCI, ICICI, IDBI and UTI, SFCs and SIDCs was established. These financial institutions strengthened the capital market. During the period between 1980 and 1992, debenture emerged as a powerful instrument of resource mobilization in the primary market.

Question 5.
Explain about Factoring and Venture Capital Institutions.
Answer:
Factoring Institution:

  • Factoring is an arrangement whereby a financial institution accommodations on the basis of assignment/sale of account receivables.
  • The factoring institutions collect the book debts for and on behalf of their clients.
  • (e.g) SBI factors and commercial services limited.

Venture Capital Institution:

  • Venture Capital financing is a form of equity financing designed especially for funding new and innovative project ideas.
  • Venture capital funds bring into force the Hi-technology projects which are converted into commercial production.
  • (e.g) Risk capital foundation of IFCI.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
Discuss the characters of a Capital Market.
Answer:
Following are the nature/characteristic of a capital market:

  1. Securities Market: The dealings in a capital market are done through the securities like
    shares, debentures, etc. The capital market is thus called the securities market.
  2. Price: The price of the securities is determined based on the demand and supply prevailing in the capital market for securities.
  3. Participants: There are many players in the capital market. The participants of the capital market include individuals, corporate sectors, Govt., banks and other financial institutions.
  4. Location: Capital market is not confined to certain specific locations, although it is true that parts of the market are concentrated in certain well-known centers known as Stock Exchanges. It has its impact on the overall economy, wherever suppliers and users of capital get together and do business.
  5. Market for Financial Assets: Capital market provides a transaction platform for long-term financial assets.

Question 2.
Briefly explain the functions of the capital market.
Answer:
Foreign Capital:

  • Capital Market makes it possible to generate foreign capital.
  • Indian Firms are able to generate capital funds from overseas markets by way of Bonds and other securities.
  • Government liberalised FDI in the country.

Industrial Growth:

  • Stock Exchange a central market through which resources are transferred to the industrial sector of the economy.
  • Thus it stimulates industrial growth and economic development of the country.

Ready and Continuous Market:

  • The stock exchange provides a central and convenient place where buyers and sellers can easily buy and sell securities.

Easy Liquidity:

  • With the help of the secondary market, investors can sell off their holdings and convert them into liquid cash.

Savings and Capital Formation:

  • In Capital market, various types of securities help to mobilize savings from various sectors (Individuals, Corporate, Govt, etc.,)
  • The twin features of reasonable return and liquidity in stock exchange are definite incentives to the people to invest in securities.
  • This accelerates the capital formation in the country.

Question 3.
Explain the various types of New Financial Institutions.
Answer:

  1. Venture Fund Institutions: Venture capital financing is a form of equity financing designed especially for funding new and innovative project ideas. Venture capital funds bring into force the hi-technology projects which are converted into commercial production.
  2. Mutual Funds: Financial institutions that provide facilities for channeling savings of small investors into avenues of productive investments are called ‘Mutual Funds’.
  3. Factoring Institutions: “Factoring” is an arrangement whereby a financial institution provides financial accommodation on the basis of assignment/sale of account receivables.
  4. Over the Counter Exchange of India (OTCEI): The OTCEI was set up by a premier financial institution to allow the trading of securities across the electronic counters throughout the country.
  5. National Stock Exchange of India Limited (NSEI): NSEI was established in 1992 to function as a model stock exchange. The Exchange aims at providing the advantage of a nation-wide electronic screen-based “scripless” and “floorless” trading system insecurities.
  6. National Clearance and Depository System (NCDS): Under the scripless trading system, settlement of transactions relating to securities takes place through a book entry.
  7. National Securities Depositories Limited: The NSDL was set up in the year 1996 for achieving a time-bound dematerialization as well as rematerialization of shares.
  8. Stock Holding Corporation of India Limited (SHCIL): Stock Holding Corporation of India Limited (SHCIL) aims at serving as a central securities depository in respect of transactions on stock exchanges. The Corporation also takes up the administration of clearing functions at a national level.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Capital Market Additional Questions and Answers

A. Choose the Correct Answer

Question 1.
The players in the capital market are………………………
a) Individuals
b) Banks
c) Government
d) All of these
Answer:
d) All of these

Question 2.
Capital market otherwise called as _________
(a) Securities market
(b) Share market
(c) Debenture market
(d) Money market
Answer:
(a) Securities market

Question 3.
Which one is matched correctly?

(a) Public issue (i) The most common issue method
(b) Right Issue (ii) Private placement
(c) Secondary market (iii) New issues
(d) Primary market (iv) The market for old securities

Answer:
(a) Public issue (i) The most common issue method

Question 4.
Capital market …………………………….. provides Funds
a) Short term
b) Long term
c) Medium Term
d) Quick
Answer:
b) Long Term

Question 5.
Which one is not matched correctly?

(a) NSDL 1996
(b) NSEI 1992
(c) Factoring Institutions Canbank
(d) Function of Capital market Right issue

Answer:
(d) Function of Capital market – Right issue

Question 6.
Securities sold to the public is known as …………………….
a) Right issue
b) public issue
c)offer for sale
d) Bonus shares
Answer:
b) Public issue

B. Fill in the blanks

  1. The expansion of the term FDI is _______
  2. Gilt-Edged Market is also known as _______

Answers:

  1. Foreign Direct Investment
  2. Government Securities Market

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
Give examples for Hard commodities?
Answer:
Gold, Oil, Rubber, Iron.

Question 2.
Define Capital Market.
Answer :
“A Market for borrowing and lending long-term capital funds required by business enterprises”.

Question 3.
What is the Commodity market?
Answer:
The commodity market manages the trading in primary products which takes place in about 50 major commodity markets where financial transactions increasingly outstrip physical purchases that are to be delivered.

Question 3.
What is a public Issue?
Answer:
The most common method of raising capital by new companies is through [prospectus] the sale of securities to the public.
It is known as a “Public Issue”

Question 5.
Write a note on Secondary Market.
Answer:
A secondary Market may be defined as the market for old securities. It means that the securities which are previously issued in the primary market are traded here. It is also called as Stock Exchange.

III. Short Answer Questions

Question 1.
What is meant by Hard commodities and soft commodities?
Answer:

  • Hard Commodities – Raw materials typically mined such as Gold – Oil – Rubber – Iron and Ore
  • soft Commodities – Agricultural primary products are typically grown such as Rice, wheat – Cotton- Coffee, and Sugar.

Question 2.
Explain the term NSEI.
Answer:
NSEI (National Stock Exchange of India Limited) was established in 1992 to function as a model stock exchange. The Exchange aims at providing the advantage of a nation-wide electronic screen-based “scripless” and “floorless” trading system insecurities.

We hope the information prevailed in this article is helpful for all the students of Class 12th. The Tamilnadu State Board Solutions for Class 12th Chapter 5 Capital Market Questions and Answers And Pdf enhance your skills and score good marks in the exams. Stay tuned to get the latest information about the Samacheer Kalvi Class 12th Chapter 5 Capital Market Solutions.