Samacheer Kalvi 10th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Indian Constitution

   

By understanding the academic needs we have prepared the Tamilnadu State Board Class 10 Social Science Civics Solutions Chapter Wise. Samacheer Kalvi 10th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Indian Constitution Questions and Answer. There are 4 parts in Social Science we have provided the topics according to the parts. You can Download Samacheer Kalvi 10th Social Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations. Before you start your preparation go through the chapters covered in this academic. Our aim is to help the students by providing the question and answers chapter wise and help them to gain a good score in the exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Indian Constitution

The topics covered in Samacheer Kalvi State Board Class 10 Social Science Civics Solutions Chapter 1 Indian Constitution are Forest, Wild life, Soil and Water. The solutions provided in Samacheer Kalvi Class 10 Social Science Civics Solutions Chapter 1 Indian Constitution Questions and Answer are made by the subject experts. The Samacheer Kalvi Class 10 Social Science Civics Solutions Chapter 1 Indian Constitution are prepared according to the latest edition. So go through them and Download Tamilnadu State Board Solutions for Class 10 Social Science Civics Chapter 1 Indian Constitution Pdf for free.

Indian Constitution Textual Exercise

I. Choose the correct answer

10th Social Civics 1st Lesson Question 1.
Which of the following sequences in right regarding the Preamble?
(a) Republic, democratic, secular, socialist, sovereign
(b) Sovereign, socialist, secular, republic, democratic
(c) Sovereign, republic, secular, socialist, democratic
(d) Sovereign, socialist, secular, democratic, republic
Answer:
(d) Sovereign, socialist, secular, democratic, republic

Samacheerkalvi.Guru 10th Social Science Question 2.
How many times has the Preamble to the Constitution of India amended?
(a) Once
(b) Twice
(c) Thrice
(d) Never
Answer:
(a) Once

Samacheer Kalvi Guru 10th Social Science Question 3.
The Indian Constitution gives to its citizens …………………
(a) Double Citizenship
(b) Single Citizenship
(c) Single Citizenship in some States and double in others
(d) None of the above
Answer:
(b) Single Citizenship

Samacheer Kalvi Guru 10th Social Guide Question 4.
A foreigner can acquire Indian citizenship through:
(a) Descent
(b) Registration
(c) Naturalisation
(d) All of the above
Answer:
(c) Naturalisation

Samacheer Kalvi Guru 10th Social Question 5.
Find the odd one out.
(a) Right to Equality
(b) Right against Exploitation
(c) Right to Property
(d) Cultural and Educational Rights
Answer:
(c) Right to Property

Samacheer Kalvi Guru Social Question 6.
One of the following is not an instance of an exercise of a fundamental right?
(a) Workers from Karnataka go to Kerala to work on the farms
(b) Christian missions set up a chain of missionary schools
(c) Men and Women government employees got the same salary
(d) Parents property is inherited by their children
Answer:
(c) Men and Women government employees got the same salary

10th Social Samacheer Kalvi Question 7.
If the fundamental rights of Indian citizen are violated, they possess the right to have an access to …………..
(a) The Parliament
(b) The Attorney General
(c) The President of India
(d) The Supreme Court of India
Answer:
(d) The Supreme Court of India

Chapter 1 of Civics Class 10 Question 8.
Which one of the following rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the heart and soul of the Constitution?
(a) Right to freedom of religion
(b) Right to equality
(c) Right to Constitutional remedies
(d) Right to property
Answer:
(c) Right to Constitutional remedies

Civics Class 10 Chapter 1 Question 9.
How can the Fundamental Rights be suspended?
(a) If the Supreme Court so desires
(b) If the Prime Minister orders to this effect
(c) If the President orders it during the national emergency
(d) All of the above
Answer:
(c) If the President orders it during the national emergency

Class 10 Civics Chapter 1 Question 10.
We borrowed the Fundamental Duties from the:
(a) American Constitution
(b) Canadian Constitution
(c) Russian Constitution
(d) Irish Constitution
Answer:
(c) Russian Constitution

Question 11.
The Directive Principles can be classified into ………………
(а) Liberal and Communist principles
(b) Socialist and Communist principles
(c) Liberal, Gandhian and Communist principles
(d) Socialist, Gandhian and Liberal principles
Answer:
(d) Socialist, Gandhian and Liberal principles

Question 12.
Under which Article financial emergency can be proclaimed?
(a) Article 352
(b) Article 356
(c) Article 360
(d) Article 368
Answer:
(c) Article 360

Question 13.
The procedure for the amendment of the Indian Constitution is given in …………….
(a) Article 352
(b) Article 356
(c) Article 360
(d) Article 368
Answer:
(d) Article 368

Question 14.
Which of the following committees/commissions made recommendations about the Centre-State Relations?
1. Sarkaria Commission
2. Rajamannar Committee
3. M.N.Venkatachaliah Commission Select the correct answer from the codes given below
(a) 1,2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Answer:
(b) 1 and 2

II. Fill in the Blanks.

1. The concept of constitution first originated in ……………..
2. …………….. was elected as the temporary President of the Constituent Assembly.
3. The Constitution of India was adopted on ……………..
4. ………….. writs are mentioned in Article 32.
5. Fundamental duties have been given to the citizen of India under Article …………..
Answer:
1. USA
2. Dr. Sachchidananda Sinha
3. 26, November, 1949
4. Five
5. 51A

III. Match the Following.

10th Social Civics 1st Lesson Samacheer Kalvi
Answer:
1. (c)
2. (a)
3. (b)
4. (e)
5. (d)

IV. Give Short Answers.

Question 1.
What is the Constitution?
Answer:
The Constitution is the Fundamental law of a country which reflects the fundamental principles on which the government of that country’ is based.

Question 2.
What is meant by citizenship?
Answer:
Citizenship is the status of a person recognized under the custom or law as being a legal member of a sovereign state or belonging to a nation.

Question 3.
How many types of fundamental rights are listed by the Indian Constitution?
Answer:

  1. Originally the Constitution provided for seven fundamental rights. At present there are only six fundamental rights.
  2. Right to Equality, Right to freedom, Right to freedom of Religion, Right against exploitation, cultural and Educational Rights and Right to Constitutional Remedies.

Question 4.
What is a Writ?
Answer:
A writ is an order or command issued by a Court in writing under its seal.

Question 5.
What are the classical languages in India?
Answer:
Classical languages have an independent tradition that arose mostly on its own. Have a large and rich body of ancient literature. Tamil is the oldest of, all the languages in the world. In 2004, the Government of India has created a new category of languages called ‘Classical languages’ Six languages are granted the classical status Tamil, Sanskrit, Telugu, Kannada, Malayalam and Odia.

Question 6.
What is a national emergency?
Answer:
A national emergency is a situation beyond the ordinary. The President declares this emergency if he is satisfied that India’s security is threatened due to war, external aggression or armed rebellion or if there is an imminent danger or threat.

Question 7.
List out the three heads of the relations between the Centre and the States.
Answer:
The Centre-State relations can be studied under three heads.

  1. Legislative Relations: Union list, State list and Concurrent list.
  2. Administrative Relations: Executive power of the States and Union.
  3. Financial Relations: The Centre and the States are empowered to levy taxes.

V. Answer in Detail.

Question 1.
Explain the salient features of the Constitution of India.
Answer:
Here are the salient features of the Indian Constitution.

  • It is the lengthiest of all the written Constitutions of the world.
  • It is partly rigid and partly flexible.
  • It establishes a federal system of Government.
  • It establishes the Parliamentary systems not only at the Centre but also in the States.
  • It provides an independent judiciary.
  • It makes India as a secular state.
  • It introduces Universal Adult Franchise and accords the right to vote to all citizens above 18 years of age without any discrimination.
  • It provides single citizenship.
  • It makes special provisions for minorities, SCs, STs, etc.

Question 2.
Point out the Fundamental Rights.
Answer:
Fundamental Rights are enshrined in part III of the Constitution from Articles 12 to 35.
There are six Fundamental Rights guaranteed by our Constitution to all the citizens.
Right to Equality: (Article 14 to 18)
Art. 14: Everyone is equal before law.
Art .15: Prohibition of discrimination on grounds of religion,race,caste, sex or place of birth.
Art. 16: Equality of opportunity in matters of public employment.
Art .17: Abolition of Untouchability.
Art. 18: Abolition of titles except military and academic.
Right to Freedom: (Art. 19 to Art. 22)
Art. 19 : Freedom of speech and expression. Assembly, association, movement, residence and profession.
Art. 20: Protection in respect of conviction for offences.
Art. 21: Protection of life and personal liberty.
Art. 21 A: Right to Elementary education.
Art. 22: Protection against arrest and detention in certain cases.
Right against Exploitation: (Art 23 & 24)
Prohibition of trafficking in human being and forced labour.
Prohibition of employment of children in factories etc.
Right to Religion: (Art. 25 to Art. 28)
Art. 25: Freedom of conscience and free profession, practice and propagation of religion.
Art.26: Freedom to manage religious affairs.
Art. 27: Freedom from payment of taxes for promotion of any religion.
Art. 28: Freedom from attending religious instruction or worship in certain educational institutions.
Cultural and Educational Rights: (Art 29 to Art 30)
Art. 29: Protection of language, script and culture of minorities.
Art. 30: Right of minorities to establish and administer educational institutions. Right to Constitutional Remedies: (Art.32)
Art. 32: It allows individuals to seek redressal for the violation of their fundamental rights.

Question 3.
Write briefly on the Right to Constitutional Remedies.
Answer:
Our Constitution guarantees six Fundamental Rights to its citizens. It safeguards all these rights by granting us the Right to Constitutional Remedies. It is possible that the Government or private bodies may violate one of our Fundamental Rights. Right to Constitutional Remedies protects us from such violations. It allows us to file a case against the Government or private bodies in the High Courts of the States and the Supreme Court of the India.

Both the Supreme Court and High Courts are empowered to issue five kinds of writs of habeas corpus, mandamus, prohibition two warrants and certiorari to protect the Fundamental Rights of the citizens. That is why the Supreme Court is called the “Guardian of the Constitutions”.

Question 4.
Mention the differences between Fundamental Rights and Directive Principles of State Policy.
Answer:
Here are the differences between Fundamental Rights and Directive Principles of State Policy.

Fundamental Rights Directive Principles of State Policy
1. It was derived from the Constitution of the USA. It was drawn on the model of the Constitution of Ireland
2. These Rights cannot be taken away even by the Government. These are mere instructions to the Government.
3. These Rights are enforceable by a Court of Law These are not enforceable in any court.
4. These have legal sanctions. These have moral and political sanctions.
5. These rights strengthen political democracy in the country. The implementation of these principles ensures social and economic democracy.
6. These are natural rights. These lead to protect human rights.

In-text Activity:
List out the recognized languages in the Eighth Schedule of the Constitution.
As per articles 344(1) and 351 of the Indian Constitution, the Eight Schedule includes the recognition of the following 22 languages: Assamese, Bengali, Bondo, Dogri, Gujarati, Hindi, Kannada, Kashmiri, Konkani, Maithili, Malayalam, Meitei, Marathi, Nepali, Odia, Punjabi, Sanskrit, Santali, Sindhi, Tamil, Telugu and Urdu.

Indian Constitution Additional Questions

I. Choose the correct answer.

Question 1.
Who was elected the President of the Constitutional Assembly after the death of Dr. Sachchidanand Sinha?
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Jawaharlal Nehru
(d) H. C. Mukherjee
Answer:
(b) Dr. Rajendra Prasad

Question 2.
A ………………. tells us the fundamental nature of our society.
(a) Assembly
(b) Central Government
(c) State Government
(d) Constitution
Answer:
(d) Constitution

Question 3.
The framers of Indian Constitution derived inspiration from the Constitution of ……………
(a) USA
(b) Ireland
(c) France
(d) England
Answer:
(a) USA

Question 4.
Our Constitution is ………………. in nature.
(a) partly rigid and partly flexible
(b) rigid and flexible
(c) purely flexible
(d) very rigid
Answer:
(a) partly rigid and partly flexible

Question 5.
How many languages are recognised in our Constitution?
(a) 22
(b) 21
(c) 24
(d) 26
Answer:
(a) 22

Question 6.
Preamble clearly implies that the Constitution derives its authority from the ……………….
(a) Parliament
(b) people
(c) President
(d) Prime Minister
Answer:
(b) people

Question 7.
……………. Constitution established the rule of law in India.
(a) Indian
(b) British
(c) USA
Answer:
(a) Indian

Question 8.
Right to property Art 31 was deleted from the list of Fundamental Rights by ………………. Amendment Act.
(a) 42nd
(b) 44th
(c) 86th
(d) Act of 1955
Answer:
(b) 44th

Question 9.
………………. committees were formed for framing of the Constitution.
(a) 11
(b) 10
(c) 13
Answer:
(c) 13

Question 10.
In 1951 for the first time President’s rule was imposed in ………………. state.
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Tamil Nadu
(d) Rajasthan
Answer:
(a) Punjab

Question 11.
Constitution of India was adopted on ……………..
(a) 26th January, 1950
(b) 26th November, 1949
(c) 15th August, 1947
Answer:
(b) 26th November, 1949

Question 12.
The first meeting of Constituent Assembly was held in ………………
(a) 9th December, 1947
(b) 9th December, 1946
(c) 10th December, 1946
Answer:
(b) 9th December, 1946

Question 13.
Who was elected as interim President of the Constituent Assembly?
(a) B.N, Rao
(b) B.R. Ambedkar
(c) Dr. Sachchidananda Sinha
Answer:
(c) Dr. Sachchidananda Sinha

Question 14.
Who proposed the Preamble before the Drafting Committee of the Constitution?
(a) B.N. Rao
(b) Jawahar Lal Nehru
(c) Mahatma Gandhi
Answer:
(b) Jawahar Lal Nehru

Question 15.
Abolition of untouchability lies in which Article?
(a) Article 17
(b) Article 18
(c) Article 16
Answer:
(a) Article 17

Question 16.
Who was the Viceroy of India when India became free?
(a) Lord Wavell
(b) Lord Irwin
(c) Lord Mount Batten
Answer:
(c) Lord Mount Batten

Question 17.
Directive Principles of State Policy are taken from ……………..
(a) Britain
(b) USA
(c) Ireland
Answer:
(c) Ireland

II. Fill in the Blanks.

1. The Citizenship Act of …………. prescribes five ways of acquiring citizenship.
2. While Fundamental Rights are available to all persons, certain Fundamental Rights are available only to ………….. citizens.
3. Habeas Corpus safeguards people from …………….. arrests.
4. In case of conflict between the law of the State and the Union on a subject in the concurrent list, the law of …………… prevails.
5. The Constitution of India can be amended in ………….. ways.
6. …………….. was not the member of Drafting Committee.
7. In the Indian Constitution, the Right to Equality is granted by five Articles. They are ……………..
8. The Constitution of India recognises …………………
9. The Cabinet Mission of India was headed by ……………
10. Right to Constitutional remedies comes under ………….
11. ………….. of Indian Constitution is called ‘the heart and soul of the Constitution’.
12. Right to freedom of religion includes ……………
13. …………….. of Indian Constitution is described as Magna Carte of India.
14. India became a Sovereign Democratic Republic on …………..
15. …………… is the single biggest source of Indian Constitution.
Answer:
1. 1955
2. Indian
3. Illegal
4. Parliament
5. Three
6. Jawahar Lai Nehru
7. Article 14 to 18
8. religious and linguistic minorities
9. Lord Pethick Lawrence
10. Fundamental Rights
11. Article 32
12. Article 25 to 28
13. PartIII
14. 26 January, 1950
15. Government of India Act 1935

III. Match the following

Samacheerkalvi.Guru 10th Social Science Chapter 1 Indian Constitution
Samacheer Kalvi Guru 10th Social Science Chapter 1 Indian Constitution
Answer:
1. (c)
2. (e)
3. (b)
4. (a)
5. (d)
6. (f)
7. (h)
8. (g)
9. (g)
10. (i)

IV. True or False.

1. A Secular State does not officially promote any one religion as the State religion,
2. Religious freedom is provided to all the citizens of the country.
3. The Directive Principles of State Policy are not a part of the Indian Constitution.
4. The Universal adult franchise was adopted much before the Independence of India.
5. Our Constitution guarantees rights of minorities against the majority.
Answer:
1. True
2. True
3. False
4. False
5. True

V. Give Short Answers.

Question 1.
Why there is a need for Constitution?
Answer:

  1. A Constitution lays down certain principles that form the basis to govern.
  2. A Constitution tells us the fundamental nature of our society.
  3. A Country is usually made of different communities of people having different beliefs.
  4. It will be helpful in fulfilling the beliefs of different segment of citizens.
  5. So the Constitution is necessary for a democratic country like India for the smooth functioning of the government for the welfare of the people.

Question 2.
Name five ways of acquiring citizenship.
Answer:
Birth, Descent, Registration, Naturalisation and Incorporation of territory.

Question 3.
What did our Constitution contain?
Answer:
Our Constitution contained a Preamble, 22 parts, 395 Articles and 8 Schedules.

Question 4.
How did Dr. B.R. Ambedkar described ‘Directive Principles of State Policy’?
Answer:
He described these Principles as ‘novel features’ of Indian Constitution.

Question 5.
People of India are the source of our Constitution. Justify.
Answer:
The Preamble begins with the phrase “ We the people of India”. This clearly implies that the Constitution derives its authority from the people of India.

Question 6.
Freedom of Press implicit in which Article of the Constitution?
Answer:
Freedom of Press implicit in Article 19.

Question 7.
What are Directive principles of State Policy?
Answer:
Directive principles of State Policy are the directives issued by the Central Government to the State Government aiming at promoting the social welfare of the people enumerated in part IV of the Constitution.

Question 8.
How long did the Constituent Assembly take to finally pass the Constitution?
Answer:
Constituent Assembly took about 3 years to pass the Constitution since 9 December, 1946.

Question 9.
By which amendment fundamental duties are included and by whom it was recommended?
Answer:
In 1976 the Congress Party set up the Sardar Swaran Singh Committee to make recommendations on fundamental duties. By the 42nd amendment under part IVA of our Constitution. Article 51A deals with fundamental duties.

Question 10.
What is Right to Equality?
Answer:
Right to Equality means that all persons are equal before the law.

Question 11.
What is Right against Exploitation?
Answer:
Under this Right the Constitution prohibits trafficking, forced labour and children working under 14 years.

Question 12.
Who was the calligrapher of the Indian Constitution?
Answer:
Prem Behari Narain Raizada was the calligrapher of the Indian Constitution. The original Constitution was handwritten by him in a flowing italics style.

Question 13.
How has the section on Fundamental Rights often been referred to?
Answer:
It has often been referred to as the conscience of the Indian Constitution.

Question 14.
How are the Fundamental Rights important?
Answer:
It protect citizens against the arbitrary and absolute exercise of power by the state.

Question 15.
Which Articles deals with citizenship?
Answer:
Articles 5 to 11 under Part II of the Constitution deals with the citizenship.

Question 16.
What is known as mini Constitution?
Answer:
42nd amendment of the Constitution is known as mini Constitution.

V. Answer in detail.

Question 1.
Write a brief note on the writs issued by the Supreme Court or the High Courts.
Answer:
To safeguard the fundamental rights the Supreme Courts or the High Courts issue order or command which are known as Writs.

  1. Habeas Corpus: This writ safeguard people from illegal arrest.
  2. Mandamus: It protects the petitioner who requires legal help to get his work done by respective public authorities.
  3. Prohibition: It prohibits a subordinate court from acting beyond its jurisdiction.
  4. Certiorari: It quashes an order issued by a subordinate court by overstepping its jurisdiction.
  5. Quo Warranto: It prevents unsurpation of public office through illegal manner.

Question 2.
Throw light on the Centre – State relations as described in our Constitution.
Answer:
The Constitution of India is federal in structure. It divides all powers between the Centre and the States. The Centre – State relationship can be studied under three heads.
(i) Legislative Relations: The Union Parliament has the power to legislate for the whole or any part of the territory of India. The -seventh schedule of the Constitution embodies these lists – the union list, state list and concurrent list consisting of 97, 66 and 47 items respectively. The Parliament has the power to legislate on subjects enumerated in the union list. The State Legislature has exclusive right to legislate on the State list. Both Parliament and State Legislature have power to legislate on subjects enlisted in the concurrent list. But in case of conflict between the law of the state and the union on a subject in the concurrent list, the law of Parliament prevails.

(ii) Administrative Relations: The administrative power of State extends only to its own territory and with respect to which it has legislative competence, whereas the Union has exclusive executive power over the matters with respect to which Parliament is empowered to make laws and the exercise of its powers conferred by any treaty or agreement.

(iii) Financial Relations: The Centre and the States are empowered by the Constitution to impose various kinds of taxes. Some of these taxes are imposed and collected by the Centre and divided between Centre and States based on the recommendation of the Finance Commission appointed by the President under Article 280 of the Constitution.

Question 3.
How can a person lose his Citizenship?
Answer:
Loss of Citizenship: The Citizenship Act of 1955 prescribes three ways of losing Citizenship whether acquired under the Act or prior to it under the Constitution.
Renunciation: It can be voluntarily renounced by a person.
Termination: It can be terminated if a person acquires the Citizenship of some other country.
Deprivation: The Central Government can deprive a naturalized Citizen if it satisfied that the Citizenship was

  1. acquired by fraud
  2. false representation or concealment of material facts
  3. indulges in trade with enemy countries and has been sentenced to imprisonment for a period of 2 years.

Question 4.
Write about the types of Amendments.
Answer:
Article 368 provides for three ways of amendments, that is, by a special majority of Parliament and also through the ratification of half of the states by a simple majority. But, some of the articles provide for the amendment of certain provisions of the Constitution by a single majority of Parliament, that is a majority of the members of each House present and voting.
Notably, these amendments are not deemed to be amendments of the Constitution for the purposes of Article 368. Therefore, the Constitution can be amended in three ways

  1. Amendment by simple majority of the Parliament.
  2. Amendment by special majority of the Parliament.
  3. Amendment by special majority of the Parliament and the ratification of half of the state legislatures

Question 5.
What do you mean by Amendment? And what are the three ways by which the Constitution can be amended?
Answer:
The term Amendment denotes change, improvement and modification. Usually this term is associated with one or more changes made in the Constitution of the country with one or more charges.

Article 368 of the Constitution in part XX deals with the powers of Parliament to amend the Constitution and its procedure.

Constitution can be amended in three ways.

  1. Amendment by simple majority of the Parliament.
  2. Amendment by special majority of the Parliament.
  3. Amendment by a special majority of the Parliament and the ratification of half of the State Legislatures.

We hope the information prevailed in this article is helpful for all the students of Class 10. The Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Solutions for Class 10 Social Science Civics Chapter 1 Indian Constitution Questions and Answer pdf enhance your skills and score good marks in the exams. Stay tuned to get the latest information about the Samacheer Kalvi 10th Social Science Civics Solutions Chapter 1 Indian Constitution.