Samacheer Kalvi 12th English Solutions Prose Chapter 3 In Celebration of Being Alive

   

Students can Download English Lesson 3 In Celebration of Being Alive Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 12th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th English Solutions Prose Chapter 3 In Celebration of Being Alive

Warm Up

There are several physically-challenged people who have lived successful and meaningful lives. Here are a few personalities who have fought great odds and lived a life of blazing achievements. Let’s share wdiat we know about each of them and complete the table below.

In Celebration Of Being Alive Samacheer Kalvi 12th English 1

Answer:

Name of the Personality Nature of Challenge Field of achievement
e.g. Beethovan Hearing impairment Music
Demosthenes Speech impaired Oration
Helen Keller Vision and multiple disorders Writing, Public Service
Mariyappan Thangavelu Physically handicapped High Jump
 Mozart Hearing impairment Music
John Milton Hearing impairment Poetry
Sudha Chandran Hearing impairment Dancing

Samacheer Kalvi 12th English In Celebration of Being Alive Textual Questions

1. Answer the following questions in one or two sentences based on your understanding of the lesson.

Question (a)
What thoughts troubled Dr. Christiaan Barnard as he neared the end of his career as a heart surgeon?
Answer:
Towards the end of his career, Dr. Christiaan Barnard was troubled by the suffering of people and especially of young children. He could not accept the fact that 12 million children are unlikely to reach the age of one and about 6 million children die annually before reaching the age of five.

Question (b)
What were Dr. Barnard’s feelings when he was hospitalized after an accident?
Answer:
He experienced not only agony but also anger after they had met with an accident. He had eleven broken ribs and perforated lungs. His wife had a badly fractured shoulder. He could not understand why they should undergo pain when they had other important things to do in life during that time.

Question (c)
When and where did the accident occur?
Answer:
He and his wife were crossing the road after a lovely meal. A car hit him and knocked him ’ into his wife. His wife was thrown into the other lane and was struck by a car coming in the opposite direction.

Question (d)
How did the hospitalization of Dr. Barnard and his wife affect their routine?
Answer:
As a heart surgeon, he had to operate many heart patients. He was helpless as he had perforated lungs and broken ribs. His wife could not take care of the baby. Thus the routine life of both Dr. Barnard and his wife was affected adversely.

Question (e)
How was Dr. Barnard’s attitude to suffering different from that of his father’s?
Answer:
Dr. Barnard’s father accepted suffering as God’s will. He also believed that suffering ennobles humans. But Dr. Barnard found no meaning in the agony and suffering of patients and especially of the young children.

Question (f)
How was the unattended trolley put to use?
Answer:
The unattended trolley was used as a car for a race (Grand prix of Cape Town’s Red cross childrens’ hospital) within the hospital.

Question (g)
What roles did the duo take up?
Answer:
The unattended trolley was commandeered by a crew of two boys. One served as the driver and the other as a mechanic.

Question (h)
Why did the choice of roles prove to be easy for them?
Answer:
The mechanic provided motor power by galloping along behind the trolley with his head down. The driver steered the trolley by scraping his foot on the floor. The choice of the roles was easy because the mechanic was totally blind and the driver had only one arm.

Question (i)
Who encouraged them and how?
Answer:
They were encouraged by laughter and shouts of encouragement from the rest of the patients.

Question (j)
What does Dr. Barnard compare this entertainment to?
Answer:
Dr. Barnard compared the trolley race as much better entertainment than anything anyone puts on at the Indianapolis 500 car race.

Question (k)
What happened in the grand finale?
Answer:
There was a grand finale of scattered plates and silverware before the nurse and ward sister caught up with them.

Question (l)
How does Dr. Barnard know the boy who played the trolley’s driver?
Answer:
Dr. Barnard knew the trolley’s driver better. He had successfully closed a hole in his heart a few years back.

Question (m)
What was the profound lesson that Dr. Barnard learnt from the boys?
Answer:
The boys had taught Dr. Barnard the lesson in getting on with the business of living. The business of living is the celebration of being alive.

Additional Questions

Question (a)
What did the Grand Prix of the hospital teach the author?
Answer:
The author found out that his perception of human suffering was incomplete. The boys taught him how the experience of suffering helps a person value life. This thought gave the author a solace.

2. Answer the following questions in three or four sentences.

Question (а)
Detail the statistics Dr. Barnard has provided in his speech.
Answer:
Of the 125 million children bom that year, 12 million are unlikely to reach the age of one. Another six million will die before the age of five. Among the rest, many will end up as mental or physical cripples.

Question (b)
What happened when the doctor couple were crossing the street?
Answer:
After a nice meal, Dr. Barnard and his wife were crossing the street. A car hit the doctor. He dashed against his wife who was thrown on the other side of the road. She was hit by another car from the opposite side.

Question (c)
What injuries did they sustain in the accident?
Answer:
Dr. Barnard had eleven broken ribs. A lung was profoundly perforated. His wife had a badly fractured shoulder.

Question (d)
Dr. Barnard couldn’t find any nobility in suffering. Why?
Answer:
As a doctor, he does not find any nobility in suffering. There is nothing noble in a patient’s thrashing around in a sweat-soaked bed, mind clouded in agony. He was against his dad’s faith that suffering ennobles human beings.

Question (e)
Why does Dr. Barnard find suffering of children heartbreaking?
Answer:
He has always found suffering of young children heart-breaking. Especially because they have total faith in doctors. They believe doctors will help. They don’t complain even after undergoing a mutilating surgery.

Question (f)
How did the boy who played the mechanic lose his eyesight?
Answer:
The mechanic was seven years old. One night, when his drunk father tortured his mom, she threw a lantern at him. The lantern broke over the child’s head and shoulders. He suffered third degree bums on the upper part of his body and lost both of his eyes.

Question (g)
Why does Dr. Barnard describe the blind boy as a ‘walking horror’?
Answer:
At the time of the grand prix, the boy was a walking horror. His face was disfigured. A long flap of skin was hanging from the side of his neck to his body. As the wound healed around his neck, his lower jaw became gripped in a mass of fibrous tissue. The only way he could open his mouth was to raise his head.

Question (h)
What were the problems the trolley driver suffered from?
Answer:
The trolley’s driver had a malignant tumour of the bone. A few days before the race, his shoulder and arm were amputated. There was no hope of recovery.

Additional Questions

Question (a)
How does suffering ennoble a person?
Answer:
One does not become a better person because one has suffered. One becomes a better person because one has undergone suffering. One can’t appreciate light in the absence of darkness.

3. Answer the following in a paragraph of 100 – 150 words each.

Question (a)
Give an account of the medical problems for which the two boys were hospitalized.
Answer:
The seven years old mechanic suffered third degree bums on the upper part of his body. He had lost both his eyes. He was literally a walking horror. He was disfigured. A long flap of skin w as hanging from the side of his neck to his body. As the wound healed around his neck, his lower jaw became gripped in a mass of fibrous tissue. The trolley driver had a malignant tumour of the bone. A few days before the race, his shoulder and arm were amputated. There was little hope of his recovery. If two adults had similar ailments, they would have got dejected with life. But the boys were just happy celebrating the joy of being alive.

Question (b)
“These two children had given me a profound lesson …” Elucidate.
Answer:
The author had self-pity and was cursing the accident that had caused him and his wife great pain and inconveniences in the daily routine. But the two little boys, one almost scarred to death with both eyes gone and the other with amputated arm and no hope of recovery wrere together celebrating the joy of being alive. They minded the business of living ignoring pain, surgery and the sickly environment. Dr. Barnard leamt the lesson from the children that the business of living is joy in the real sense of the w ord. It was not just something for pleasure, amusement or recreation. The business of living is the celebration of being alive.

Question (c)
Describe the ‘Grand Prix’ at Cape Town’s Red Cross Children’s Hospital.
Answer:
The author describes the event as “the Grand Prix of Cape Town’s Red Cross Childrens’ Hospital”. A nurse had left a breakfast trolley unattended. Very soon this trolley was commandeered by a daring crew of two, a driver and a mechanic. The mechanic provided motor power by galloping along behind the trolley head down. While the driver, seated on the lower deck held on with one hand and steered it by scrapping his foot on the floor. The choice of roles wag easy because the mechanic was totally blind and the driver had only one arm. It was better than Indianapolis 500 car race. Patients shouted and cheered the boys. There was a grand finale of scattered plates and silverware before the nurse and ward sister took control of the situation.

Question (d)
How did a casual incident in a hospital help Dr. Barnard perceive a new dimension of life?
Answer:
Initially Dr. Barnard was grumbling. He wondered why on earth he and his wife should have been subjected to agony and inconvenience. He couldn’t take his dad’s view that suffering ennobles human beings. But the little boys taught him a profound lesson of life. One should get on with the business of living irrespective of whatever misfortune strikes one. You don’t become a better person because you suffered, your suffering does not ennoble you. But you become a better person because you have experienced suffering. It is not what you have lost is important. What is important is what you have left. We can appreciate light better once we have experienced darkness. Similarly, we can appreciate warmth only after experiencing cold.

Question (e)
Life is unjust and cruel to certain people. Do they all resign themselves to their fate? Can you think of some who have fought their disabilities heroically and remained a stellar example for others? (for e.g. the astrophysicist Stephen Hawking, a paraplegic). Give an account of one such person and his/her struggle to live a fruitful life.
Answer:
Alexis Leon lives in Kakkanad, Kerala. He passed B.Tech from the university of Kerala with first rank. Then he did his M.Tech. He met w ith an accident in 1993 which left him paralysed from chest down and confined him to a wheel chair for the rest of his life. After a brief spell of dejection owing to a suspended marriage, he made up his mind to write books. He has written 50 books for Engineering graduates.

His notable w’ork is ‘Internet for Everyone’ and ‘A Guide to Software Configuration Management’. He is also a mentor at International Mentoring Network Association. He offers software consultancy to international IT companies. He travels across the world and delivers lectures to graduates and Corporates. His indomitable will has made him strong. He has become a light house for many aspirants in the software industry.

Additional Questions

(a) What did Dr. Christiaan Barnard know about the mechanic and his family?
Answer:
The mechanic was seven years old. Both of his parents were drunk while quarreling, his mom threw a lantern at his father. It missed him but hit the boy. He suffered severe third degree bums on the upper part of his body. He had lost both his eyes in the process. He got a disfigured face. He was a walking horror with a long flap of skin hanging from the side off his next to his body.

Vocabulary

1. More and more, as I near the end of my career as a heart surgeon, my thoughts have turned to the consideration of why people should suffer. Suffering seems so cruelly prevalent in the world today. Do you know that of the 125 million children born this year, 12 million are unlikely to reach the age of one and another six million will die before the age of five? And, of the rest, many will end up as mental or physical cripples.

2. My gloomy thoughts probably stem from an accident I had a few years ago. One minute I was crossing the street with my wife after a lovely meal together, and the next minute a car had hit me and knocked me into my wife. She was thrown into the other lane and struck by a car coming from the opposite direction.

3. During the next few days in the hospital, I experienced not only agony and fear but also anger. I could not understand why my wife and I had to suffer. I had eleven broken ribs and a perforated lung. My wife had a badly fractured shoulder. Over and over, I asked myself, why should this happen to us? I had work to do, after all; there were patients waiting for me to operate on them. My wife had a young
baby who needed her care

4. My father, had he still been alive, would have said: “My son, it’s God’s will. That’s the way God tests you. Suffering ennobles you – makes you a better person.”

5. But, as a doctor, I see nothing noble in a patient’s thrashing around in a sweat-soaked bed, mind clouded in agony. Nor can I see any nobility in the crying of a lonely child in a ward at night.

6. In those days, they didn’t have sophisticated heart surgery. I have always found the suffering of children particularly heartbreaking–especially because of their total trust in doctors and nurses. They believe you are going to help them. If you can’t they accept their fate. They go through mutilating surgery, and afterwards they don’t complain.

7. One morning, several years ago, I witnessed what I call the Grand Prix of Cape Town’s Red Cross Children’s Hospital. It opened my eyes to the fact that I was missing something in all my thinking about suffering – something basic that was full of solace for me.

8. What happened there that morning was that a nurse had left a breakfast trolley unattended. And very soon this trolley was commandeered by an intrepid crew of two – a driver and a mechanic. The mechanic provided motor power by galloping along behind the trolley with his head down, while the driver, seated on the mower deck, held on with one hand and steered by scraping his foot on the floor. The choice of roles was easy because the mechanic was totally blind and the driver had only one arm.

In Celebration Of Being Alive Questions And Answers Samacheer Kalvi 12th English 2

9. They put on quite a show that day. Judging by the laughter and shouts of encouragement from the rest of the patients, it was a much better entertainment than anything anyone puts on at the Indianapolis 500 car race. There was a grand finale of scattered plates and silverware before the nurse and ward sister caught up with them, scolded them and put them back to bed.

10. Let me tell you about these two. The mechanic was all of seven years old. One night, when his mother and father were drunk, his mother threw a lantern at his father, missed and the lantern broke over the child’s head and shoulders. He suffered severe third-degree burns on the upper part of his body, and lost both his eyes.

At the time of the Grand Prix, he was a walking horror, with a disfigured face and long flap of skin hanging from the side of his neck to his body. As the wound healed around his neck, his lower jaw became gripped in a mass of fibrous tissue. The only way this little boy could open his mouth was to raise his head. When I stopped by to see him after the race, he said, “You know, we won.” And he was laughing.

11. The trolley’s driver I knew better. A few years earlier, I had successfully closed a hole in his heart. He had returned to the hospital because he had a malignant tumour of the bone. A few days before the race, his shoulder and arm were amputated. There was little hope of his recovery. After the Grand Prix, he proudly informed me that the trolley’s wheels were not properly oiled, but he was a good driver, and he had full confidence in the mechanic.

12. Suddenly, I realized that these two children had given me a profound lesson in getting on with the business of living. Because the business of living is joy in the real sense of the word, not just something for pleasure, amusement, recreation. The business of living is the celebration of being alive.

13. I had been looking at suffering from the wrong end. You don’t become a better person because you are suffering; but you become a better person because you have experienced suffering. We can’t appreciate light if we haven’t known darkness. Nor can we appreciate warmth if we have never suffered cold. These children showed me that it’s not what you’ve lost that’s important. What is important is what you have left

(a) Go through the lesson and spot the words which mean the same as the following.

  1. profession (para 1)
  2. sorrowful (para 2)
  3. decency (para 5)
  4. destiny (para 6)
  5. hijacked (para 8)
  6. motivation (para 9)
  7. serious (para 10)
  8. significant (para 13)

Answer:

  1. career
  2. gloomy
  3. nobility
  4. fate
  5. commandeered
  6. encouragement
  7. severe
  8. important

(b) Go through the lesson and spot the words opposite to the meaning of the following.

  1. rare (para 1)
  2. primitive (para 6)
  3. fiction (para 7)
  4. fearful (para 8)
  5. benign (para 11)
  6. diffidence (para 11)
  7. boredom (para 12)
  8. criticize (para 13)

Answers

  1. prevalent
  2. sophisticated
  3. fact
  4. intrepid
  5. malignant
  6. confidence
  7. recreation
  8. appreciate

(c) Frame illustrative sentences to distinguish the meaning of the words in the following clusters.

In Celebration Of Being Alive Question 1.
career – carrier – courier
Answer:
A J. Cronin started his career as a doctor but eventually became a writer.
The curry spilled over as the tiffin carrier lid was not tightly closed.
The courier office is closed on Sundays.

In Celebration Of Being Alive Questions And Answers Question 2.
patients – patience – patents
Answer:
I saw a large number of patients standing in queue in front of the Government Hospital.
The patience of the gardener got paid well when the garden bloomed.
No other scientist in the world has got so many patents as Edison did.

12th English Unit 3 Prose Question 3.
accident – incident – incidence
Answer:
The accident took place in front of the hospital.
The incident of the French camp is an interesting poem.
The rising incidence of cross border terror attacks has annoyed India.

In Celebration Of Being Alive Question Answers Question 4.
scraping – scrapping – scrubbing
Answer:
Scraping of NEET may help rural students to get into Government Medical Colleges.
Anil Ambani’s company suffered through several bankruptcies, resulting in scrapping of many deals.
After scrubbing the stains for a long time, she found that the stain was gone but the cloth had got damaged.

12th English 3rd Prose Question 5.
accept – except – expect
Answer:
Don’t accept bribe.
Except Raghu all had paid the fees for NEET coaching.
Those who don’t expect much gain a lot in life.

12th English In Celebration Of Being Alive Paragraph Question 6.
lesson – lessen – lesion
Answer:
Dr. Barnard leamt a great lesson from the two disabled kids.
This medicine will lesson the pain.
The protruding thorn caused a lesion in his forearm.

12th English Guide Question 7.
severe – sever – sewer
Answer:
Prime Minister of India warned Pakistan of severe consequences of Pulwana terror attack.
It is difficult to sever the relationship on flimsy reasons.
Madras Corporation has invested a lot in laying underground sewer.

12th English Guide Pdf Free Download 2021 Question 8.
raise – rise – rice
Answer:
The philanthropist raised funds for the benefit of relations of those warriors who laid down their lives in Pulwana.
“The rise and fall of Roman empire” is an interesting book.
Many poor people do not use the ration rice but exchange it for other items.

12th English Guide Pdf Question 9.
quiet – quite – quit
Answer:
Sheela lives in her quiet cottage in Chengalpattu with her retired husband.
Life in Coimbatore is quite expensive.
Some players, who are jealous of Dhoni’s reputation, want him to quit before the world cup matches.

12th Samacheer Kalvi English Guide Question 10.
final – finale – feline
Answer:
You must be relaxed before the final examination.
The performance of the child with autism in super singer in the grand finale was amazing.
I have a young feline pet who is very naughty.

(d) Fill in the blanks with the words given in brackets.

[profound, amusement, confidence, agony, solace, intrepid, disfigured, perforated]

  1. Theatrical plays were a main source of ________ before the advent of television.of police.
  2. The ________ warriors of the Spartan Army marched into battle against a powerful enemy.
  3. The ________ of parents finally came to an end when their lost child was found with the help
  4. Social media has brought about a ________ impact on the lives of millennial.
  5. The tyres of the car got ________ when the vehicle rolled over the rusted nails scattered on the road.
  6. Thomas Alva Edison did not lose his ________ , even after facing a series of experimental’ failures in his quest to discover tungsten.
  7. Many victims of the pipeline explosion in an oil refinery were left permanently ________
  8. The old lady found ________ in the company of the children in the neighbourhood

Answer:

  1. amusement
  2. intrepid
  3. agony
  4. profound
  5. perforated
  6. confidence
  7. disfigured
  8. solace

(e) Form a phrase with each of the

  1. muscle + pain – muscular pain
  2. skeleton + system – skeletal system
  3. nerve + disorder – nervous disorder
  4. digestion + enzymes – digestive enzyme
  5. surgery + instruments – surgical instruments
  6. agony + experience – agonising experience
  7. glory + victory – glorious victory
  8. fancy + idea – fanciful idea
  9. emotion + song – emotional song
  10. sense + issue – sensitive issue

(f) Fill the empty boxes with suitable words under each word class.

NOUN VERB ADJECTIVE ADVERB
amusement
appreciate
success
proudly
hopeful

Answer:

NOUN VERB ADJECTIVE ADVERB
amusement amuse amusing amusingly
appreciation appreciate appreciative appreciably
success succeed successful successfully
pride be proud proud proudly
hope(n) hope (v) hopeful hopefully

(g) Spot the errors in the following sentences and rewrite them correctly.

Question 1.
My grandfather is well-known in the village for his nobel deeds.
Answer:
My grandfather is well-known in the village for his noble deeds.

Question 2.
I had my evening meals in a restaurant near my office.
Answer:
I had my dinner in a restaurant near my office.

Question 3.
The Boss had full confidence on his Manager for successful completion of the project.
Answer:
The Boss had full confidence in his Manager for successful completion of the project.

Question 4.
After the complicated surgery, the patient hoped of complete recovery.
Answer:
After the complicated surgery, the patient hoped for complete recovery.

Question 5.
The new health care scheme announced by the Government will bring relief to the children suffering with acute tuberculosis.
Answer:
The new health care scheme announced by the Government will bring relief to the children suffering from acute tuberculosis.

Question 6.
In spite of his poverty and setbacks, he was able to launch his dream carrier.
Answer:
In spite of his poverty and setbacks, he was able to launch his dream career.

Listening Activity

Listen to the passage being read out. Based on your understanding, complete the statements given below with appropriate answers.

Boredom
We have all experienced boredom sometime or the other. Boredom occurs when a person is unable to stay attentive. It is something more than an unpleasant feeling. It can make you angry and frustrated and lead to negative physical health consequences.

How boredom affects one physically
A study reveals that when a person is affected by acute boredom his eyelids droop and the face assumes a frown. There is a gradual loss of ability to coordinate movements. These symptoms are accompanied by mental fatigue and a slowing down of thought processes. A bored person at work is likely to make many more errors than one who is not bored. We should never let boredom take charge. There are several easy ways to overcome boredom.

Here are a few practical suggestions:

  • Set goals for yourself, work towards them.
  • Develop an interest in hobbies and crafts.
  • Socialize, stay in the company of cheerful people.
  • Take up a charitable cause.
  • Exercise regularly.

Coming out of boredom will feel like breaking free from a cold, dark room into the outdoors on a warm, sunny day

Questions:

  1. Boredom occurs when a person is unable to
  2. ______ and ______ are emotional consequences of boredom.
  3. Two physical signs of acute boredom are (a) ______ (b) ______
  4. How does boredom affect the quality of work a person does?
  5. Mention two ways by which one can overcome boredom. (a) ______ (b) ______

Answers:

  1. stay attentive
  2. Anger, frustration
  3. (a) Drooping eyelids, (b) Frown
  4. A bored person commits a lot of errors in his work.
  5. (a) Goal setting, (b) stay in the company of cheerful people

Speaking Activity

1. You are rushing to attend to an important work and you witness an accident on your way. Will you go to the rescue of the injured person? Share your views with the class.
Answer:
There is nothing more valuable than a human life. I would suspend whatever important work I have in hand and call 108 and summon the ambulance. I will try to get the contact number . of the next of kin of the injured person if he/she is conscious. I will inform them the incident without causing panic. I will accompany the injured person to the hospital. In our NSS team, we have blood donors whatsapp group. I will find out if blood is required and inform in my blood donor group to ensure blood donation to the injured person. Only after the doctor confirms that the injured person is out of danger, I will leave the place.

I draw my inspiration to help people in distress from the life of Abraham Lincoln. He was a budding lawyer. He had to walk 2 hours to reach the court. On his way, he found a pig sinking in mud and grunting in agony. It was scared that it would die. Abraham Lincoln was on his only best dress. He just got into the mud, lifted the pig and left him safely on the hard surface. As he reached the court everyone laughed at his dirty coat but Abraham Lincoln just smiled and argued well in favour of his innocent client and got him acquitted too.

2. Every person should take up the responsibility to serve the society in his or her own way. Discuss the various ways in which you can serve the society.
Answer:
Elders keep on telling that students should not enter into politics, instead should focus on studies and scoring high marks. I’ve a sincere feeling that life is more than marks. Students can do a lot of service which would certainly make the society a better place. Though the state government has banned the use of single use plastics, it is widely used. Hot sambar curry and tea are packed in small plastic bags. People just use them.

We can generate awareness to all sellers and buyers in places where large number of people gather that by eating hot things from single use plastic bags, we are increasing the chances of getting cancer.The plastic covers thrown away blatantly does not degenerate for hundreds of years, it does not allow percolation of rain water and soon after rain, we suffer from water scarcity. The rain water runs away and joins the oceans.

We can tell the importance of rain water harvesting and make farming practises economically viable. During elections we can campaign for judicious use of voting rights to elect a person who has both the capacity and love for citizens to serve without expecting anything in return. We can also spread hygiene among the masses.

(a) Pair work: Practise the dialogue with another student. Then write a similar dialogue between a student and the class teacher regarding an educational trip.

Teacher : We plan to go on an excursion.
Student A : Where sir?
Teacher : We will discuss and finalise it today.
Student B : Sir, how about Vandaloor Zoo?
Teacher : it is a very hot season now, all the animals will be taking shelter under distant trees
Student A : We can’t see all of them. What about Vedanthangal?
Teacher : No, only after the rains foreign birds visit it.
Student B : What about Birla Planetarium?
Teacher : Fine, that is a good choice. We will go there next week.

(b) Build a conversation for the following situations with a minimum of five exchanges.

1. A passenger and a railway staff regarding the cancellation of the reserved tickets.

Passenger : Sir, I want to cancel a ticket.
Clerk : When was the journey planned?
Passenger : Sir, next Monday, the 23rd of March.
Clerk : Well, still three days are there.
Passenger : This is my ticket and take the filled in cancellation form. Tell me sir, how much will you deduct.
Clerk : Well, we will deduct only the reservation charges and you will get the balance amount. Take the money and count it, it is Rs. 280/ Thank you sir.

2. Two friends about the NSS camp which they are going to attend.

Tarun : I am leaving for NSS camp.
Kavin : How many days?
Tarun : One week.
Kavin : Where are you going?
Tarun : To Madagupatti.
Kavin : That village has no electricity.
Tarun : Yes. That’s why we are going there to help them in small possible ways.
Kavin : What will you do?
Tarun : We will deepen the lakes, clean the streets, remove the unneeded thorny
Kavin : bushes from the school and temple premises.
Tarun : That is a lot of work.
Kavin : We will conduct a medical camp with the help of doctors too.
Tarun : Sounds exciting. Can I join you?
Tarun : No, brother. Wait till you become old enough to become a volunteer.
Kavin : Well, I’m ten years old already.

3. A salesman and a customer at an electronic shop.

Customer : Good evening sir.
Salesman : Good evening. What shall I do for you?
Customer : We bought a Smart TV last week. It is not working properly.
Salesman : May be the problem is with your dish antenna or cable connection.
Customer : No, the fault is only with the TV.
Salesman : Please leave your address and phone number. I will send the TV mechanic in half an hour.
Customer : Thanks.

4. A father and his daughter about the advantages of the habit of newspaper- reading.

Father : Maydhini my dear, you must read newspapers daily.
Maydhini : How does it help dad? Will they ask questions in the examination from them?
Father : No, newspapers help you know about the world.
Maydhini : I’m a small girl. Are there sections in a newspaper which will have things to my taste?
Father : Why not? You read young world in the Hindu. In fact, children write and send things to be published here.
Maydhini : Can I send my puzzles and paintings?
Father : Yes, of course.
Maydhini : Ok dad, I will read newspaper everyday.

(c) Extend the conversation with two more relevant exchanges.

Question 1.
Receptionist : Good evening, sir. Welcome to Chennai.
Traveller : I would like to book a deluxe room in your hotel for 3 days.
Receptionist : (i) ________
Traveller :(ii) ________
Receptionist :(iii) ________
Traveller :(iv) ________
Answers:
(i) How many people intend to stay sir?
(ii) Three members
(iii) For Deluxe A/C room the charge is Rs. 5000/- per day and for Non A/C it is Rs. 3500/-
(iv) If it includes GST, please book Deluxe A/C room. Take my card and book the room.

Question 2.
Student : Good morning, sir. May I come in?
Teacher : Good morning, why are you late today?
Student : (i) ________
Teacher : (ii) ________
Student : (iii) ________
Teacher : (iv) ________
Answers:
(i) There was a traffic jam sir.
(ii) Why?
(iii) A political party had staged a protest blocking the vehicles. I was stranded and helpless.
(iv) Oh! The politicians should keep in mind the difficulties common people face when doing such protests. Okay, go to your seat now.

Reading

Read the passage given below and answer the questions that follow.

Humans have long been fascinated by fiction. We experience excitement in assigning supernatural power to imaginary characters in fictional stories – and so we have Spider man, Batman, He man, Titans and many more. The ‘Cyborg’ was an offshoot of such wild imagination of humans to invest our species with superhuman powers. Today, the Cyborg is no more an imaginary organism. We are living in a world where a sizeable population of humans have merged their bodies with technological implants. The term ‘Cyborg’, short for ‘cybernetic organism’, was coined to describe a man, whose body is implanted with technological devices to supplement and substitute body functions.

Cyborgs include people with cardiac pacemakers, contact lenses, bionic ears and eyes, prosthetics and so on. In other words, a cyborg is partly human and partly machine. The technological innovations in the field of medicine and healthcare augment humans with machines, producing a beta version of the human body. The advent of brain machine interfaces is certain to blur the boundary between humans and machines. Scientists are working hard to find a technique for age reversal too. People do not want to die, so mankind is striving to get to the final frontier, which is development of machines and devices that would accord man immortality.

The needs of humans are not limited. As time passes, food habits change, thinking patterns change, and even appearances change. We are about to travel by driverless, folly automated vehicles. Computers and smart phones have become our masters. The more we depend and merge with technological advancements, the more the humanness in us slowly erodes. Intelligence is sought to be infused into machines and robotics are designed in such a way to give man a virtual human companion.

The field of artificial intelligence is overtaking the human brain and many fear that it could even harm the human race. Despite certain limitations and potential threats, many believe that cyborgs will be the next step in the evolution of mankind. The amalgamation of man and machine is sure to add a new dimension to the life of mankind and this will prove to be the ‘biggest evolution in Biology’ since the emergence of life, four billion years ago.

Question (a)
Account for the popularity’ of characters with supernatural powers.
Answer:
Human beings want to achieve things far above their natural capacity. The superheroes like Spiderman, Batman and He man do great feats on screen. So, people like them.

Question (b)
Who is referred to as a ‘Cyborg’?
Answer:
Cyborg is a man whose body is implanted with technological devices to supplement and substitute body functions.

Question (c)
What is expected to happen with the advent of the brain machine interface?
Answer:
The advent of brain machine interface is certain to blur the boundary between machines and humans.

Question (d)
The needs of humans are not limited. How is this statement elaborated in the passage?
Answer:
As the time passes, food habits change, thinking patterns change, even appearances change. We are about to travel by driverless, folly automated
vehicles.

Question (e)
How can a machine turn into a virtual companion for humans?
Answer:
Intelligence is sought to be infused into machines and robots are designed in such a way to give man a virtual human companion.

Question (f)
Explain the flipside of the rapid technological advancement.
Answer:
The more we depend and merge with technological advancements, the humanness in us slowly erodes.

Question (g)
Identify the word in para 2 which means ‘everlasting life’.
Answer:
Immortality in para 2 means ‘everlasting life’.

Question (h)
Which of the following words is synonymous with ‘amalgamation’?
(a) recreation
(b) integration
(c) exploration
(d) proposition
Answer:
(b) integration

Question (i)
Which of the following options is the antonym of the word ‘advent’?
(a) drawback
(b) dispute
(c) departure
(d) danger
Answer:
(c) departure

Question (J)
Find out the word which is the antonym of ‘natural’ in para 2.
Answer:
Prosthetics

Grammar

Tenses
Task 1
Change the following sentences into Passive Voice.

Question (a)
The Governor inaugurated the exhibition at ten o’ clock.
Answer:
The exhibition was inaugurated by the Governor at ten o’ clock

Question (b)
The crowd expected their leader to arrive early in the morning.
Answer:
The leader was expected to arrive early in the morning.

Question (c)
Who taught her Computer Science?
Answer:
By who was she taught Computer Science.

Question (d)
They unanimously named Ravi the captain of team.
Answer:
Ravi was named the captain of the team unanimously.

Question (e)
The President gave the commander an award.
Answer:
An award was given to the commander by the president.

Question (f)
Do not tell a lie.
Answer:
Let not a lie be told.

Question (g)
Please open the door.
Answer:
Let the door be opened please.

Question (h)
It is time to stop the work.
Answer:
It is time for the work to be stopped.

Question (i)
They say he is a spy.
Answer:
It is said that he is a spy.

Question (j)
One should keep one’s promise.
Answer:
Promise must be kept.

Question (k)
People burn a great deal of w ood in winter.
Answer:
A great deal of wood is burnt in the winter by people.

Question (l)
Where had you kept the book?
Answer:
Where had the book been kept by you?

Question (m)
When did you feel the tremors?
Answer:
When was the tremors felt by you?

Question (n)
How did you do the experiment?
Answer:
How was the experiment done by you?

Question (o)
Whose car did someone park in front of your gate?
Answer:
Whose car was parked in front of your gate?

Task 2
Change the following sentences into Active Voice.

Question (а)
The smuggler has been nabbed by the police.
Answer:
The police have nabbed the smuggler.

Question (b)
By whom were you interviewed?
Answer:
Who interviewed you?

Question (c)
Why were you scolded by your parents?
Answer:
Why did your parents scold you?

Question (d)
Not a word was spoken by the convict in self-defence.
Answer:
The convict spoke not a word in self-defence.

Question (e)
Good news is expected shortly.
Answer:
We expect good news shortly.

Question (f)
The mail has just been received.
Answer:
We have received the mail just now.

Question (g)
Sundari has been taken to hospital by her husband.
Answer:
Sundari’s husband has taken her to the hospital.

Question (h)
Our television is being repaired now.
Answer:
We are repairing our TV now.

Question (i)
Sweets have not been distributed to children by the organisers.
Answer:
The organization have not distributed sweets to children.

Question (j)
Prizes were being given by the chief guest.
Answer:
The chief guest was giving prizes.

Question (k)
Nobody has been seen in the library this week.
Answer:
The librarian has not seen anybody in the library this week.

Question (l)
Nobody would have known the truth if you had not disclosed it.
Answer:
Nobody will know the truth if you have not disclosed it.

Question (m)
You are advised to help the poor and needy.
Answer:
Help the poor and the needy.

Question (n)
You are requested to make a cup of tea for the guest.
Answer:
Please make a cup of tea for the guest.

Interrogations Or Questions

Task 1
Add suitable question tags to the following sentences and punctuate properly.

Question 1.
The children are very happy today.
Answer:
The children are very happy today, aren’t they?

Question 2.
You have not returned my books yet.
Answer:
You have not returned my books yet, have you?

Question 3.
We enjoyed the trip very much.
Answer:
We enjoyed the trip very much, didn’t we?

Question 4.
Let’s clean the shelves this weekend.
Answer:
Let’s clean the shelves this weekend, shall we?

Question 5.
My mother rarely travels by bus.
Answer:
My mother rarely travels by bus, does she?

Question 6.
Somebody must bell the cat.
Answer:
Somebody must bell the cat, mustn’t they?

Question 7.
Anita never comes late to office.
Answer:
Anita never comes late to office, does she?

Question 8.
Iam always the winner.
Answer:
I am always the winner, aren’t I?

Question 9.
Don’t commit this mistake again.
Answer:
Don’t commit this mistake again, will you?

Question 10.
There is a pharmacy near that bus stand.
Answer:
There is a pharmacy near that bus stand, isn’t it?

Question 11.
Bacteria can never survive in extreme weather conditions.
Answer:
Bacteria can never survive in extreme weather conditions, can it?

Question 12.
I am not as smart as you are.
Answer:
I am not as smart as you are, am I?

Question 13.
The boys broke the window pane last evening.
Answer:
The boys broke the window pane last evening, didn’t they?

Question 14.
Leaves wither during autumn.
Answer:
Leaves wither during autumn, don’t they?

Question 15.
You should add a little salt to the buttermilk.
Answer:
You should add a little salt to the buttermilk, shouldn’t you?

Task 2
Correct the error found in the question tag in each of the following.

Question 1.
The evil doers cannot cross the path of truth, can’t they?
Answer:
The evil doers cannot cross the path of truth, can they?

Question 2.
The vegetables in the fridge are still fresh, aren’t it?
Answer:
The vegetables in the fridge are still fresh, aren’t they?

Question 3.
The village head understood the intention of the politician, doesn’t he?
Answer:
The village head understood the intention of the politician, didn’t he?

Question 4.
I claim to be a person of faith and prayer, aren’t I?
Answer:
I claim to be a person of faith and prayer, don’t I?

Question 5.
The employees are seldom allowed to meet their boss, aren’t they?
Answer:
The employees are seldom allowed to meet their boss, are they?

Question 6.
Let’s organize a trip to Goa, can we?
Answer:
Let’s organize a trip to Goa, shall we?

Question 7.
The landlady will charge me for the damage, shan’t she?
Answer:
The landlady will charge me for the damage, won’t she?

Question 8.
Both the sisters have left for Canada, aren’t they?
Answer:
Both the sisters have left for Canada, haven’t they?

Question 9.
That’s definitely not the right thing to do in this situation, isn’t that?
Answer:
That’s definitely not the right thing to do in this situation, isn’t it?

Question 10.
We needn’t apply for a bank loan, do we?
Answer:
We needn’t apply for a bank loan, need we?

Question 11.
The Chief Guest spoke a few words, did he?
Answer:
The Chief Guest spoke a few words, didn’t he?

Question 12.
The rhinoceros has a horn made of keratin, haven’t they?
Answer:
The rhinoceros has a horn made of keratin, hasn’t it?

Writing

Story Writing
Task 1
Expand the following outlines into complete stories and supply a suitable title for each.

Question 1.
Big cotton merchant – owned a factory – many employees – one day a heap of cotton stolen – no clue – merchant’s secretary assured to find out – asked him to host dinner – invite all workers – merchant agreed – middle of feast – secretary suddenly shouted – cotton sticking to hair of thieves – the guilty dusted their heads – tried to clear – caught in the trap – punished.
Answer:
Once upon a time there was a big cotton merchant. He owned a factory. Many employees were working in it. One day a bale of cotton was stolen. The merchant had no clue as to who might have stolen the bale of cotton. The merchant’s secretary assured him that she will find out the thief. She asked him to host a dinner and invite all the workers. Merchant agreed. When the feast was in progress, the secretary shouted suddenly, “There is cotton sticking on to the hair of the thieves. The guilty ones involuntarily dusted their heads to clear it. They were caught unawares. They were sacked from their jobs as a punishment for their theft.

Question 2.
Mr. X, a rich businessman – runs a company – always very busy with office work – one day his son – 10 years old – approaches dad and asks – how much he earns in one hour – father gets furious – boy persuades – father says Rs. 500 – immediately son asks for ’ Rs. 300 – father shouts – wasting money on toys – son leaves to his room crying – father feels bad – thinks might need some stationery – enters boy’s room and gives money – boy becomes happy – takes some crumpled notes – under his pillow – counts everything together – total Rs.500 – gives it to dad – wants to buy – one hour of his time – father realizes his mistake – feels sorry and guilty – hugs son – closes all office files – takes him on a picnic – decides to spend more time w ith near and dear ones.
Answer:
Mr. X is a rich business man. He runs a company. He is always busy with his office work. Like a snail, he carries his office work everywhere. His young son one day asks him, “How much do you earn in an hour?” The father gets furious and refuses to reply. But the son coaxes him to give the answer. The father grudgingly says, “Rs. 500/- an hour.” Immediately the boy asks his dad to give him three hundred rupees. He reprimands his son for trying to waste his hard earned money. The boy cries and goes to the bedroom without dinner. The father feels guilty.

He realises that the boy might really need the money for buying some stationary. He gives him three hundred rupees. The next moment, the boy collected all the crumpled notes from under his pillow. Dad asks, “why did you ask for money when you have so much?” Without replying the boy handed him Rs. 500/- and said, “this is the amount you earn in an hour, I have given you that money. Now will you spend an hour with me?” The father realises his mistake. He suspends his work and takes the boy out on a picnic. Then onwards he regularly spends time with near and dear ones.

Task 2
Continue and complete the following stories and suggest suitable titles for the same.

Question 1.
A rich man had a neighbour who was suffering from acute poverty. The rich man was
proud of his wealth and treated his poor neighbour with disrespect and derision. One day, a fortune-teller told the rich man that all his wealth would be possessed by his neighbour within a month. The rich man became greatly worried and spent sleepless nights. He did not know how to safeguard his wealth round the clock. Suddenly he thought of a plan. He disposed of everything he had and with all that money, he bought a large, precious diamond. He sewed up the diamond in his turban. He proudly said to himself, “Now, there’s no way. My poor neighbour can never secure my wealth. The words of the fortune-teller will prove false.” _______
Answer:
Once, he had to go to a distant town with his merchandise. His poor neighbour’s wife came to borrow the turban on the occasion of attending a marriage function in the town. The rich man’s wife wasn’t aware of the value of the turban. She gave it to him. This poor neighbour wore the turban proudly and attended the wedding. When he was returning, he had a feeling that something hurt like a stone. On reaching home, he took a needle and untied the stitches.

He was amazed at the hidden diamond. He threw the turban into the rich man’s compound and vacated the house at night and ran away with his family. When the rich man returned, he saw the turban lying in his compound. He shouted at his wife for not keeping the turban in its proper place. He hurriedly took the turban and touched at the bottom. He was shocked to find the diamond missing. He realized that the fortune-teller w as proved right.
Title: The Rich man’s turban and the fortune-teller

Question 2.
Four friends decided to go to a restaurant for dinner. They ordered an extra-large pizza with grated cheese and other choice toppings. The next 20 minutes seemed to be too long a time. Their eyes widened and their mouth watered, when the server brought the steaming hot pizza and placed it on the table. They could barely control the drool. Simultaneously, all the four hands pulled at a slice from the plate, their faces beaming with a victorious grin. Silence prevailed as they were absorbed in the taste of their favourite food. They relished every mouthful to the core and savoured the taste of each topping with a smile of approval. Soon, the plate was empty and clean with no trace.

The boys dabbed their mouths and wiped their hands with tissues. Mission accomplished, they leaned back with immense joy and satisfaction not knowing, it would be short-lived. The waiter arrived with the bill. Joseph, who had brought the others to the restaurant for a treat casually slipped his hand into his pocket to get his wallet. He gave a soft shriek accompanied by an expression of dismay and utter disbelief. He exclaimed, “It’s not there! Someone has pinched my wallet! What are we to do now?”______
Answer:
One of the friends sprang up saying, “take it easy. Our government has made things simple for us. See we are going digital, isn’t it. So now consider the problem we encountered to be solved.'”Joseph, still will, asked, “What do you mean?” Simple, let me pay the bill through the Paytm app in my mobile. The money will be transferred instantly. Everyone was overjoyed at the turn of the event. They walked out with their pride being saved. It is important to be safe and to have an alternative option in unwarranting situations.

UTHIRA is an event conducted by the NSS unit of ABC Hr Sec School. Imagine you are a volunteer and help a parent fill in the following registration form. (Invent necessary details)

Question 1.

In Celebration Of Being Alive Samacheer Kalvi 12th English

Answer:

In Celebration Of Being Alive Questions And Answers Samacheer Kalvi 12th English

Question 2.

12th English Unit 3 Prose Samacheer Kalvi Chapter 3 In Celebration Of Being Alive

Answer:

In Celebration Of Being Alive Question Answers Samacheer Kalvi 12th English

12th English 3rd Prose Samacheer Kalvi Chapter 3 In Celebration Of Being Alive

In Celebration of Being Alive About The Author

12th English In Celebration Of Being Alive Paragraph Samacheer Kalvi

Christiaan Neethling Barnard was bom in rural South Africa in 1922 to poor parents as their fourth child. After the loss of his brother to heart ailment, he resolved to become a doctor. He performed the world’s first successful human heart transplantation in the year 1967. He instantly gained worldwide recognition. He has penned 14 books and 235 scientific articles. Some of his prominent books are, ‘The Best Medicine’ and ‘The Faith’. He has been conferred with 11 honorary doctorates, and 36 International Awards. In his late years, he established the Christiaan Barnard Foundation to serve and promote the cause of underprivileged children throughout the world and died at the age of 78.

In Celebration of Being Alive Summary in English

Introduction
The piece “In celebration of being alive” portrays a new dawn of understanding of human life after he met with an accident.

Is there divinity behind suffering?
Christian Barnard was a Doctor who performed the world’s first human heart transplant operation. He found the suffering of children particularly heart-breaking. During his lifetime, Christian Barnard and his wife met with an accident while they were crossing the road. His eleven ribs were broken and lung was perforated. His wife had a badly fractured shoulder. Both experienced fear and agony in the hospital. He totally disagreed with his father’s view that God tests human beings and suffering ennobles a person.

A life changing event
His brother died of an abnormal heart. This incident brought awareness to Dr. Barnard of the sufferings of little children. Several years ago. Dr. Barnard witnessed an incident at Cape Town’s Red Cross Children’s Hospital. That event made him realize that he was missing something in all his thinking about suffering.

Grand prix in the hospital
While he and his wife were undergoing treatment in the hospital, one day a nurse left a breakfast trolley unattended. Two children who were patients took charge of the trolley. One was blind and the other was crippled. One of them played the role of a driver and the other played that of a mechanic. The blind boy provided motor power, and the crippled sat on the lower deck and steered the trolley. The rest of the patients laughed and gave shouts of encouragement. The nurse and the ward sister finally took control over the situation

Harsh truth about the heroes
The mechanic was a seven-year old boy who was admitted in the hospital due to serious bums on the upper part of his body and lost both of I .eyes.
The driver had a harmful tumor and his shoulder and arm were amputated with little hope of recovery. Both did not lose hope. They enjoyed life despite its stings

Learning life’s lesson
These two children taught Dr. Barnard a profound lesson that the business of living is in the celebration of being alive and not just something for pleasure, amusement and recreation. They made it clear that being alive is more important than the suffering they are experiencing. They made him understand that sufferings does not ennobles humans but celebrating life inspite of the sufferings makes it noble

Conclusion
People try to understand life always with their own experiences. Only when a misfortune strikes, they look at life from a different angle. They may have scars but then they understand what makes life noble.

In Celebration of Being Alive Summary in Tamil

முன்னுரை:
ஆசிரியர் தாம் விபத்துக்குள்ளாகிய பிறகு எழுதிய இந்தக் கட்டுரை மனித வாழ்க்கையின் புது அர்த்தத்தை விவரிக்கக் கூடிய ஒரு விடிவெள்ளியாகும்.

நாம் படும் வேதனைக்குப் பின்னால் தெய்வீக காரணம் உள்ளதா?
கிரிஸ்டியன் பார்னாட் உலகத்திலேயே முதன் முதலாக மனித இதய மாற்று சிகிச்சையை மேற்கொண்ட மருத்துவர் ஆவார். அவர், குழந்தைகள் இதய நோயால் அவதிப்படுவதை கண்டு மனமுடைந்து போனார். அவர்தம் மனைவியுடன் சாலை ஒன்றை கடக்கும் போது இருவரும் விபத்திற்கு உள்ளானார்கள். அவரின் 11 விலா எலும்புகள் முறிந்தன மற்றும் நுரையீரல் சல்லடைத் துளையாகிப் போனது. அவர் மனைவிக்கு தோற்பட்டை முறிந்து போனது. மருத்துவமனையில் பயமும், வேதனையும் அவரைத் தொற்றிக் கொண்டது. ஆசிரியர் தம் தகப்பனாரின் கருத்தான ‘கடவுள் மனிதனை சோதிப்பான், அந்த சோதனை அவனை மேன்மைபடுத்தும்’ என்பதை ஆட்சேபித்தார்.

ஒரு வாழ்க்கை மாறும் நிகழ்வு
அவரின் சகோதரர் அசாதாரண இதயத்துடன் பிறந்ததால் இறந்து போனார். இந்த சம்பவம் குழந்தைகள் படும் துன்பத்தை உணர்த்த வல்லதாக அமைந்தது. பல வருடங்களுக்கு முன்னதாக டாக்டர். பார்னாட் கேப் டவுனின் செஞ்சிலுவை குழந்தைகள் மருத்துவமனையில் ஒரு சம்பவத்தை காண நேரிட்டது. இந்த சம்பவம் அவர் வேதனை என்று தாம் நினைப்பதில் ஏதோ ஒரு குறைபாடு இருப்பதை உணர்ந்தார்.

கிரிஸ்டியன் பார்னாட்டின் மருத்துவமனை அனுபவம்
ஆசிரியரும் அவரது மனைவியும் மருத்துவமனையில் சிகிச்சை மேற்கொண்டிருந்த போது ஒரு சமயம் செவிலிப் பெண் சிற்றுண்டி வண்டியை நிறுத்தி சென்று விட்டார். அங்கு அனுமதிக்கப் பட்டிருந்த இரண்டு நோயாளிகளான சிறுவர்கள் அந்த சிற்றுண்டி வண்டியைக் கையாண்டனர். ஒருவன் குருடன், மற்றவனோ முடவன். அதில் ஒரு சிறுவன் தன்னை ஓட்டுனர் போல் சித்தரித்துக் கொண்டான். மற்றொருவன் இயந்திர தொழில் நிபுணராக வேடம் ஏற்றுக் கொண்டான், கண் இல்லாத சிறுவன் வண்டியை தள்ள வண்டியின் அடித்தளத்தில் அமர்ந்த முடவனான சிறுவன் வண்டியை செலுத்துவது போல் பாவனை செய்தான். இதைக் கண்ட இதர நோயாளிகள் உற்சாகக் கூக்குரல் எழுப்பினார்கள். ஒரு வழியாக செவிலிப் பெண்ணும் மற்றும் வார்ட் சிஸ்ட்டரும் நிலைமையை கட்டுக்குள் கொண்டு வந்தனர்.

இரு கத இயந்திர தெரு வயது சிங்கம் கருகி
இரு கதாநாயகர்களைப் பற்றிய திடுக்கிடும் தகவல்:
இயந்திர தொழில் நிபுணராக தன்னை சித்தரித்துக் கொண்ட 7 வயது சிறுவனின் தீப்புண் காயங்களால் உடலின் மேல் பாகம் கருகி கண் பார்வையை இழந்த நிலையில் மருத்துவமனையில் அனுமதிக்கப்பட்டான். தன்னை ஓட்டுநர் போல் சித்தரித்துக் கொண்டு இருந்த சிறுவனுக்கு தோள்பட்டை புற்றுநோய் பாதித்ததால் கை ஒன்று வெட்டி எடுக்கப்பட்டு உடல்நலம் தேற சிறிது வாய்ப்பே இருந்தது. ஆனால், இருவரும் நம்பிக்கையை இழக்கவில்லை. வாழ்க்கையின் வலியைத் தாண்டிய குதூகலம் அவர்களிடம் காணப்பட்டது.

வாழ்க்கை தந்த பாடம்:
இந்த இரு சிறுவர்களும் டாக்டர். பர்னாட் அவர்களுக்கு கற்றுத் தந்த ஆழ்ந்த உண்மை நாம் | உயிருடன் இருப்பதை கொண்டாடுவதே வாழ்க்கை. | அல்லாமல் சொகுசு. வேடிக்கை மற்றும் பொழுது போக்கு அல்ல என்பதாகும். அவர்கள் தாம் அனுபவிக்கின்ற வலியைக் காட்டிலும் உயிருடன் இருப்பதை |முக்கியத்துவம் வாய்ந்ததாக தெளிவுபடுத்தினர். வேதனைகள் மனிதனை மேம்படுத்துவதில்லை. மாறாக,வேதனைகளை அனுபவித்த பின் வாழ்வதின் சுகம் எளிதில் புலப்படுகிறது.

முடிவுரை:
தம் அனுபவத்தின் வாயிலாகதான் மனிதன் வாழ்க்கையை அறிந்து கொள்கிறான். துன்பப்படும் போது தான் வாழ்க்கையை வேறு கோணத்தில் பார்க்க முயல்கிறான். காயங்கள் அடைந்தபோதிலும் வாழ்க்கையை எது உன்னதப்படுத்துகிறது என்பதை அறிந்து கொள்கிறான்.

In Celebration of Being Alive Glossary

Textual:

12th English Guide Samacheer Kalvi Chapter 3 In Celebration Of Being Alive

Additional:

12th English Guide Pdf Free Download 2021 Samacheer Kalvi Chapter 3 In Celebration Of Being Alive

In Celebration of Being Alive Synonyms

Find out the synonym of the underlined word in each of the following sentences.

Question 1.
My thoughts have turned to the consideration of why people suffer.
(a) imagination
(b) curiosity
(c) absurdity
(d) careful thought
Answer:
(d) careful thought

Question 2.
Suffering seems cruelly prevalent in the world today.
(a) unique
(b) uncommon
(c) common
(d) fair
Answer:
(c) common

Question 3.
Of the rest, many will end up as mental or physical cripples
(a) people with sound bodies
(b) people with rare gifts
(c) people with disabilities
(d) people with perfect health
Answer:
(c) people with disabilities

Question 4.
My gloomy thoughts stem from an accident.
(a) ecstatic
(b) blissful
(c) depressed
(d) lofty
Answer:
(c) depressed

Question 5.
I experienced agony.
(a) relaxation
(b) liberation
(c) amusement
(d) extreme suffering
Answer:
(d) extreme suffering

Question 6.
Dr. Barnard had a perforated lung.
(a) damaged with holes
(b) inflated
(c) shrunk
(d) inebriated
Answer:
(a) damaged with holes

Question 7.
The wound healed around his neck.
(a) cursed
(b) cured
(c) curtailed
(d) contorted
Answer:
(b) cured

Question 8.
He had a malignant tumour of the bone.
(a) harmless
(b) friendly
(c) harm full
(d) helpful
Answer:
(c) harm full

Question 9.
His shoulder and arm were amputated.
(a) attached
(b) surgically cut off
(c) frustrated
(d) transplant
Answer:
(b) surgically cut off

Question 10.
There was little hope for his recovery.
(a) recuperation
(b) discovery
(c) loss
(d) damage
Answer:
(a) recuperation

Question 11.
He had full confidence in the mechanic.
(a) trust
(b) disbelief
(c) doubt
(d) scepticism
Answer:
(a) trust

Question 12.
Two children had given me a profound lesson.
(a) humble
(b) modest
(c) shallow
(d) very great
Answer:
(d) very great

Question 13.
The business of living is joy
(a) amnesia
(b) dyslexia
(c) dementia
(d) delight
Answer:
(d) delight

Question 14.
Life is not something for recreation.
(a) earnestness
(b) meditation
(c) entertainment
(d) distress
Answer:
(c) entertainment

Question 15.
Nor can we appreciate warmth if we have not
(a) heat
(b) wellness
(c) chillness
(d) wetness
Answer:
(a) heat

Question 16.
Suffering ennobles you.
(a) destroys
(b) dignifies
(c) distress
(d) encourages
Answer:
(b) dignifies

Question 17.
I see nothing noble in thrashing around in a sweat-soaked bed
(a) heated
(b) warmed
(c) drenched
(d) smellled
Answer:
(c) drenched

Question 18.
There was a grand finale of scattered plates.
(a) anti-climax
(b) climax
(c) boring end
(d) gloomy denouement
Answer:
(b) climax

Question 19.
They didn’t have sophisticated surgery.
(a) crude
(b) undeveloped
(c) cumbersome
(d) well-advanced
Answer:
(d) well-advanced

Question 20.
Something basic that w as full of solace for me.
(a) pity
(b) neglect
(c) abandon
(d) consolation
Answer:
(d) consolation

In Celebration of Being Alive Antonyms

Find out the antonym of the underlined word in each of the following sentences.

Question 1.
Why people should suffer.
(a) undergo pain
(b) struggle
(c) enjoy
(d) heal
Answer:
(c) enjoy

Question 2.
Suffering is cruelly prevalent.
(a) sarcastically
(b) tortuously
(c) mercilessly
(d) mercifully
Answer:
(d) mercifully

Question 3.
My gloomy thoughts stem from an accident.
(a) sad
(b) murky
(c) happy
(d) vague
Answer:
(c) happy

Question 4.
I experienced agony.
(a) calamity
(b) delight
(c) horror
(d) misery
Answer:
(b) delight

Question 5.
Suffering ennobles you.
(a) exalts
(b) dignifies
(c) praises
(d) humilites
Answer:
(d) humilites

Question 6.
This trolley was commandeered by an intrepid crew of two.
(a) timid
(b) bold
(c) daring
(d) adventurous
Answer:
(a) timid

Question 7.
They did not have sophisticated heart surgery.
(a) advanced
(b) well-developed
(c) backward
(d) cultured
Answer:
(c) backward

Question 8.
He was a walking horror.
(a) disgust
(b) delight
(c) shock
(d) fear
Answer:
(b) delight

Question 9.
They go through mutilating surgery.
(a) crippling
(b) paralysing
(c) maiming
(d) heating
Answer:
(d) heating

Question 10.
There was a grand finale.
(a) end
(b) climax
(c) exciting finish
(d) begining
Answer:
(d) begining

Question 11.
It was solace for me.
(a) anguish
(b) cheer
(c) consolation
(d) reassurance
Answer:
(a) anguish

Question 12.
The trolley was commandeered by the two boys.
(a) hijacked
(b) snatched
(c) usurped
(d) abandoned
Answer:
(d) abandoned

Question 13.
The wound healed around his neck.
(a) cured
(b) worsened
(c) got healthy again
(d) returned to normalcy
Answer:
(b) worsened

Question 14.
He had full confidence.
(a) trust
(b) belief
(c) disabilities
(d) distrust
Answer:
(c) disabilities

Question 15.
Two children had given me profound lesson.
(a) deep
(b) great
(c) intense
(d) superficial/hollow
Answer:
(d) superficial/hollow

Question 16.
The business of living is the celebration of being alive.
(a) commemoration
(b) praise
(c) honour
(d) criricism
Answer:
(d) criricism

Question 17.
Business of living is not just for joy.
(a) bliss
(b) sorrow
(c) indulgence
(d) elation
Answer:
(b) sorrow

Question 18.
We can’t appreciate light if we haven’t known darkness.
(a) criticise
(b) acknowledge
(c) welcome
(d) be obliged
Answer:
(a) criticise

Question 19.
Living is not for just recreation.
(a) dalliance
(b) amusement
(c) drudgery
(d) pastime
Answer:
(c) drudgery

Question 20.
He was laughing.
(a) crying
(b) chuckling
(c) whooping
(d) simpering
Answer:
(a) crying