Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1

Students can download 12th Business Maths Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 Questions and Answers, Samacheer Kalvi 12th Business Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1

Question 1.
Construct cumulative distribution function for the given probability distribution.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 1
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 2
Thus the cumulative distribution function is given by,
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 3

Question 2.
Let X be a discrete random variable with the following p.m.f.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 4
Find and plot the c.d.f. of X.
Solution:
The probability distribution function can be written as follows:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 5
We obtain
F(3) = P(x ≤ 3) = P(3) = 0.3
F(5) = P(x ≤ 5) = P(3) + P(5) = 0.3 + 0.2 = 0.5
F(8) = P(x ≤ 8) = P(3) + P(5) + P(8) = 0.5 + 0.3 = 0.8
F(10) = P(x ≤ 10) = P(3) + P(5) + P(8) + P(10) = 0.8 + 0.2 = 1
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 6
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 7

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1

Question 3.
The discrete random variable X has the following probability function.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 8
where k is a constant. Show that k = \(\frac{1}{18}\)
Solution:
The given probability function can be written as follows:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 9
Since the condition of probability mass function is \(\sum_{i=1}^{\infty} p\left(x_{i}\right)=1\), we have
2k + 4k + 6k + 6k = 1
⇒ 18k = 1
⇒ k = \(\frac{1}{18}\)

Question 4.
The discrete random variable X has the probability function.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 10
Show that k = 0.1
Solution:
\(\sum_{i=1}^{\infty} p\left(x_{i}\right)=1\)
gives k + 2k + 3k + 4k = 1
⇒ 10k = 1
⇒ k = \(\frac{1}{10}\) = 0.1

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1

Question 5.
Two coins are tossed simultaneously. Getting a head is termed as a success. Find the probability distribution of the number of successes.
Solution:
Let X be the number of observed heads. The sample space S = {(H H), (H T), (T H), (T T)}
X takes the values 2, 1, 1, 0. Hence the probability distribution of the number of successes is given by
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 11

Question 6.
A random variable X has the following probability function.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 12
(i) Find k
(ii) Evaluate P( X < 6), P(X ≥ 6) and P(0 < X < 5)
(iii) If P(X ≤ x) > \(\frac{1}{2}\), then find the minimum value of x.
Solution:
(i) Since the condition of probability mass function
\(\sum_{i=1}^{\infty} p\left(x_{i}\right)=1\)
\(\sum_{i=0}^{7} p\left(x_{i}\right)=1\)
0 + k + 2k + 2k + 3k + k2 + 2k2 + 7k2 + k = 1
⇒ 10k2 + 9k – 1 = 0
⇒ (10k – 1) (k + 1) = 0
⇒ k = \(\frac{1}{10}\) and k = -1
Since p(x) cannot be negative, k = -1 is not applicable. Hence k = \(\frac{1}{10}\)

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1

(ii) P(X < 6) = P(X = 0) + P(X = 1) + P(X = 2) + P (X = 3) + P(X = 4) + P (X = 5)
= 0 + k + 2k + 2k + 3k + k2
= 8k + k2
= 8(\(\frac{1}{10}\)) + (\(\frac{1}{10}\))2 (∵ k = \(\frac{1}{10}\))
= \(\frac{8}{10}+\frac{1}{100}=\frac{81}{100}\)
Method 2:
P(X < 6) = 1 – P(X ≥ 6)
= 1 – [P(X = 6) + P (X = 7)]
= 1 – [2k2 + 7k2 + k]
= 1 – 9k2 – k
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 13
P(0 < X < 5) = P(X = 1) + P(X = 2) + P (X = 3) + P(X = 4)
= k + 2k + 2k + 3k = 8k
= \(\frac{8}{10}\)

(iii) P(X ≤ x) > \(\frac{1}{2}\)
To find the minimum value of x, let us construct the cumulative distribution function of X.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 14
From the table we see that
P(X ≤ 0) = 0
P(X ≤ 1) = \(\frac{1}{10}\) = 0.1
P(X ≤ 2) = \(\frac{3}{10}\) = 0.3
P(X ≤ 3) = \(\frac{5}{10}\) = 0.5
P(X ≤ 4) = \(\frac{8}{10}\) = 0.8
So x = 4

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1

Question 7.
The distribution of a continuous random variable X in range (-3, 3) is given by p.d.f.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 15
Verify that the area under the curve is unity.
Solution:
We know that area under a curve f(x) between x = a and x = b is \(\int_{a}^{b} f(x) d x\)
Here the area is given by \(\int_{-3}^{3} f(x) d x\)
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 16
Thus the area under the curve is unity.

Question 8.
A continuous random variable X has the following distribution function:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 17
Find (i) k and (ii) the probability density function.
Solution:
We have \(\frac{d}{d x}\)F(x) = f(x) ≥ 0, where F(x) is the distribution function and f(x) is the probability density function.
Here F(x) = 0 for x ≤ 1
f(x) = 0 for x ≤ 1
Again F(x) = 1 for x > 3
f(x) = \(\frac{d}{d x}\) (1) = 0 for x > 3
In 1 < x ≤ 3, F(x) = k(x – 1)4
f(x) = \(\frac{d}{d x}\) (k(x – 1)4) = 4k(x – 1)3
(i) We know that \(\int_{-\infty}^{\infty} f(x) d x\) = 1
This gives \(\int_{1}^{3} 4 k(x-1)^{3} d x=1\)
\(\left[k(x-1)^{4}\right]_{1}^{3}=1\)
k[16 – 0] = 1
k = \(\frac{1}{16}\)
(ii) The probability density function is
f(x) = \(\frac{1}{4}(x-1)^{3}\), 1 < x ≤ 3
= 0, otherwise

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1

Question 9.
The length of time (in minutes) that a certain person speaks on the telephone is found to be a random phenomenon, with a probability function specified by the probability density function f(x) as
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 18
(a) Find the value of A that makes f(x) a p.d.f.
(b) What is the probability that the number of minutes that person will talk over the phone is (i) more than 10 minutes, (ii) less than 5 minutes and (iii) between 5 and 10 minutes.
Solution:
(a) For f(x) to be a p.d.f we must have \(\int_{-\infty}^{\infty} f(x) d x=1\)
According to the problem,
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 19
(b) (i) The probability that the number of minutes that person will talk is more than 10 minutes is given by
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 20
(b) (ii) The probability that the number of minutes is less than 5 is given by 5
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 21
(b) (iii) The probability that the number of minutes that person will talk is between 5 and 10 minutes is given by
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 22

Question 10.
Suppose that the time in minutes that a person has to wait at a certain station for a train is found to be a random phenomenon with a probability function specified by the distribution function.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 23
(a) Is the distribution function continuous? If so, give its probability density function?
(b) What is the probability that a person will have to wait (i) more than 3 minutes, (ii) less than 3 minutes and (iii) between 1 and 3 minutes?
Solution:
(a) Yes. The distribution function is continuous. It is defined for all values of -∞ < x < ∞.
We know that \(\frac{d}{d x}\) F(x) = f(x). So we differentiate the given distribution function in the intervals where it is defined to find the density function.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 24
Thus the probability density function is given by
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 25
(b) (i) The probability that a person will have to wait for more than 3 minutes is given by
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 26
Method 2:
P (X ≥ 3) = 1 – P(X ≤ 3) = 1 – F(3)
From the question F (3) = \(\frac{3}{4}\)
So P (X ≥ 3) = 1 – \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{1}{4}\)
(b) (ii) The probability that a person will have to Wait for less than 3 minutes is
P(X ≤ 3) = F(3) = \(\frac{3}{4}\)
(b) (iii) Probability that the person will have to wait between 1 and 3 minutes is
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 27

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1

Question 11.
Define the random variable.
Solution:
A Random variable is a set of possible values from a random experiment. The set of possible values is called the sample space. A random variable (r.v) is denoted by a capital letter such as X, Y and Z etc. If X and Y are r.v’s then X + Y is also an r.v.

Question 12.
Explain what are the types of a random variable?
Solution:
Random variables are classified into two types namely discrete and continuous random variables.
Discrete random variable: A discrete random variable has a finite number of possible values or an infinite sequence of countable real numbers.
Examples:

  1. X denotes the number of hits when trying 20 free throws.
  2. X denotes the number of customers who arrive at the bank from 8.30 – 9.30 AM Mon – Fri.
  3. X denotes the number of balls sold during a week in a particular shop.

Continuous random variable:
A continuous random variable takes all values in an interval of real numbers.
Examples:

  1. X denotes the time it takes for a bulb to bum out.
  2. X denotes the weight of a truck in a truck – weighing station.
  3. X denotes the amount of water in a bottle.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1

Question 13.
Define discrete random variable.
Solution:
A variable which can assume a finite number of possible values or an infinite sequence of countable real numbers is called a discrete random variable.
Examples:

  1. Marks obtained in an exam.
  2. Number of chocolates in a box.
  3. Number of phone calls during a day.
  4. Number of TV sets sold during a month by a dealer.

Question 14.
What do you understand by continuous random variable?
Solution:
A random variable which can take on any value (integral as well as fraction) in the interval is called a continuous random variable.
Examples:

  1. The speed of a train.
  2. Electricity consumption in kilowatt-hours.
  3. Height of people in a population
  4. Weight of students in a class.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1

Question 15.
Describe what is meant by a random variable.
Solution:
A Random variable is a set of possible values from a random experiment. The set of possible values is called the sample space. A random variable (r.v) is denoted by a capital letter such as X, Y and Z etc. If X and Y are r.v’s then X + Y is also an r.v.

Question 16.
Distinguish between discrete and continuous random variable.
Solution:

Discrete Variable Continuous Variable
1. A variable which can take only certain values. 1. A variable which can take any value in a particular limit.
2. The value of the variables can increase incomplete numbers. 2. Its value increases infractions but not in jumps.
3. Example: Number of students who opt for commerce in class 11, say 30, 35, 40, 45, and 50. 3. Example: Height, Weight and age of family members: 50.5 kg, 30 kg, 42.8 kg and 18.6 kg.
4. Binomial, Poisson, Hypergeometric probability distributions come under this category. 4. Normal, student’s t and chi-square distribution come under this category.

Question 17.
Explain the distribution function of a random variable.
Solution:
The discrete cumulative distribution function or distribution function of a real-valued discrete random variable X, which takes the countable number of points x1, x2,….. with corresponding probabilities p(x1), p(x2),…. is defined by
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 28
If X is a continuous random variable with probability density function fx(x), then the function FX(x) is defined by
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 29
is called the distribution function of the continuous random variable.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1

Question 18.
Explain the terms
(i) Probability mass function
(ii) Probability density function and
(iii) Probability distribution function.
Solution:
(i) Probability mass function: A probability mass function (p.m.f) is a function that gives the probability that a discrete random variable is exactly equal to some value. This is the means of defining a discrete probability distribution. Let X be a random variable with values x1, x2,…. xn….. Then the p.m.f is defined by
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 30
(ii) Probability density function: A probability density function (p.d.f) or density of a continuous random variable, is a function whose value at any given sample (or point) in the sample space gives the probability of the r.v. falling within the range of values. This probability is given by the area under the density function. The probability that an r.v. X takes a value in the interval [a, b] is given by
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 31
(iii) Probability distribution function: A probability distribution is a list of all of the possible outcomes of a random variable along with their corresponding probability values. When the r.v is discrete, the distribution function is called a probability mass function (p.m.f), and when the r.v is continuous, the distribution function is called a probability density function (p.d.f)
Examples:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1 32

Question 19.
What are the properties of
(i) discrete random variable and
(ii) continuous random variable?
Solution:
Discrete Random Variable:

  • A variable which can take only certain values.
  • The value of the variables can increase incomplete numbers
  • Binomial, Poisson, Hypergeometric probability distributions come under this category
  • Example: Number of students who opt for commerce in class 11, say 30, 35, 40, 45, and 50.

Continuous random variable:

  • A variable which can take any value in a particular limit.
  • Its value increases infractions but not in jumps.
  • Normal, student’s t and chi-square distribution come under this category.
  • Example: Height, Weight and age of family members: 50.5 kg, 30 kg, 42.8 kg and 18.6 kg.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 6 Random Variable and Mathematical Expectation Ex 6.1

Question 20.
State the properties of the distribution function.
Solution:

  • Property 1: The distribution function F is increasing, (i.e) if x ≤ y, then F(x) ≤ F(y)
  • Property 2: F(x) is continuous from right, (i.e) for each x ∈ R, F (x+) = F (x)
  • Property 3: F (∞) = 1
  • Property 4: F (-∞) = 0
  • Property 5: F'(x) = f(x)
  • Property 6: P(a ≤ X ≤ b) = F(b) – F(a)