Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML – Formatting Text, Creating Tables, List and Links

   

Students can Download Computer Applications Chapter 11 HTML – Formatting Text, Creating Tables, List and Links Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML – Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications HTML – Formatting Text, Creating Tables, List and Links Text Book Back Questions and Answers

I. Choose The Correct Answer

Question 1.
Which of the following tags are called as physical style tags?
(a) <html>, <b>, <br>
(h) <b>, <br>, <u>
(c) <A>, <b>, <i>
(d) <b>, <i>, <u>
Answer:
(d) <b>, <i>, <u>

Question 2.
Which feature is used to call attention to the reader?
(a) Highlight
(b) Bold
(c) Italics
(d) Underline
Answer:
(a) Highlight

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 3.
The tags <sub> and <sup> used for:
(a) Subject and Super
(b) Subscript and Super
(c) Subject and Superscript
(d) Subscript and Superscript
Answer:
(d) Subscript and Superscript

Question 4.
A named set of certain style of character and number is:
(a) Style
(b) Character
(c) Font
(d) List
Answer:
(a) Style

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 5.
Pick odd one from the list:
(a) <tr>
(b) <th>
(c) <dh>
(d)<td>
Answer:
(c) <dh>

Question 6.
Match the following:
Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links
Answer:
(d) (i) (ii) (iv) (iii)

Question 7.
Definition list has how many parts?
(a) 5
(b) 4
(c) 3
(d) 2
Answer:
(d) 2

Question 8.
A list block can be defined inside another – list Is:
(a) inner List
(b) nested List
(c) outer List
(d) listing List
Answer:
(b) nested List

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 9.
Read the following statement and choose the correct statement(s):

  1. Link in HTML is used to create hyperlinks to web content.
  2. IL HREF is abbreviated as Hypertext Markup File.

(a) I is correct
(b) II is correct
(c) I and II is correct
(d) Both are wrong
Answer:
(a) I is correct

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 10.
To create internal link, which of the following attribute should be used?
(a) Link
(b) Name
(c) Local
(d) Inter
Answer:
(b) Name

II. Answer To The Following Questions

Question 1.
Write a short note on

  1. <strong>
  2. <em>. <strong> Important text:

Answer:
The <strong> tag is a phrase tag. It is used to define important text. This tag displays the text as bold.

<em> – Emphasized text:
The <em> tag is used to emphasize the text. That means, when you use this tag, the text will be in italics.

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 2.
What is the use of <mark> tag?
Answer:
The <mark> tag is used to highlight the text in HTML. This is also a container tag. Whatever the text given between <mark> and </mark> will be displayed as highlighting with default color (mostly yellow).

Question 3.
Write the following equation as HTML notation: Pd = 25 – Q2
Answer:
Pd = 25 – Q<sub>2</sub>
(or)
<html>
<head>
<title>
The HTML equation is
Pd = 25 – Q<sub>2 </sub>
<body>
</html>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 4.
Write about any two attributes of font tag?
Answer:

  1. The face is an attribute to set different font style. The name of a font has multiple words it should be specified within double quote.
  2. The size attribute is used to set size of the text. The size can have an absolute value from 1 to 7. These predefined sizes are known as virtual size. Each virtual size is successively 20% larger than the previous one.

Question 5.
What is thematic break?
Answer:
The <hr> (Horizontal Rules) tag, which is known as “Thematic Breaks” separate sections of an HTML document visually. It produces a horizontal line spread across the width of the browser. This is an empty tag, which me the tag has no closing tag.

Question 6.
What is pixel?
Answer:
A pixel is one of the tiny dots that make up the display on computer. Generally, 72 pixels equal to an inch. Pixel is usually referred as points. For example: The code <hr size = 72> display a horizontal line with 1 inch thickness. The default size is 3 pixels.

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 7.
What are the types of list in HTML?
Answer:
HTML supports three types of lists viz., numbered, unnumbered and definition. These lists are called as Ordered List, Unordered List and Definition List respectively.

Question 8.
How will you define numbered list?
Answer:
Numbered list is created within the tag pair <OL> ….. </QL> tag. The tag <LI> is used to present the list item in the list. Ordered list displays items in a numerical or alphabetical order. Both <OL> and <LI> tags are container tags. But the usual the practice, closing tag </LI> never be used.

III. Answer To The Following Questions

Question 1.
Write an HTML code to display the following text in exactly the same way as given below:
I am studying Computer Science Application.
Answer:
<html>
<head>
<title>HTML CODE in, </Title>
</head>
<body bg color = Blue>
I am studying computer
Science Application
</body>
</html>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 2.
Briefly explain the attributes of <hr> tag?
Answer:
The <hr> tag having four attributes viz. size, width, noshade and color. These attributes are used to set size, width, 3D appearance and color to the horizontal line respectively. The general syntax of <hr> tag with attributes: <hr size=value width=value noshade, color=color_name/code>

Size:
Thickness of the horizontal line can be changed with size attribute. The size is given in terms of pixels. A pixel is one of the tiny dots that make up the display on computer. Generally, 72 pixels equal to an inch. Pixel is usually referred as points.

Eg: The code <hr size = 72> display a horizontal line with 1 inch thickness. The default size is 3 pixels.

Width:
The width attribute specifies the horizontal width of the rule line. The default rule is drawn across the full width of the browser. The value of the width attribute may be the exact width of the rule in pixel or a certain percentage. Usually, the value of the width is specified as percentage. 100% is the default width.

Eg:
<hr width = 50%> display an half of a horizontal rule line on the browser window. Noshade: The default view of a horizontal rule line is 3D. So, no need to specify the term “noshade” as an attribute with <hr> tag. If you specify the attribute “noshade” turn off 3D view, turns on 2D view. Noshade is a Boolean type attribute.

Color:
The horizontal line is displayed in gray color by default. The color attribute is used to change is default color to desired color. As you learnt already, the value of color either is a color name or color code.

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 3.
What are the core tags used to create table in HTML?
Answer:
There are five core tags are used to create a . table in HTML. They are,

  1. <table> tag is used to create a table.
  2. <tr> tag defines table rows
  3. <th> tag defined table columns
  4. <td> tag is used to specify the data in a cell
  5. <caption> tag defines title for the table
  6. Apart from these five core tags, <tbody>, <thead> and <tfoot> tags are also used to define and control whole sections of table. All the above tags are container tags.

Question 4.
Write an HTML code to provide hyperlink to https://www.w3schools.com?
Answer:
<html>
<head>
<title> hyperlink </title>
</head>
<body>
<A href = “http://WWW.
W3schools.com”>W3school</A>
</body>
</html>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 5.
Difference between <UL> and <OL> tags?
Answer:
Unordered list/ Unordered List(UL):

  1. Unordered list is surrounded within
    <UL>….</UL>tags.
  2. Each element in the list is defined by <LI> tag.

Numbered List/Ordered List (OL)

  1. Ordered list is created within tag pair <OL> …. <OL> tag.
  2. The tag <LI> is used to present the list item in the list.

IV. Answer To The Following Questions

Question 1.
Write an HTML code the show the following text?
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links
</head>
<body>
<font face = “Arial Black” size = 5 color = “blue”>
<Center> MODERN ATOMIC THEORY </font> </center> <br>
<font face = “Copper plate Gothic Bold” size = 3 color = “blue”>
The findings of modern atomic theory are given as follows: </font> <UL>
<LI> An atom is the smallest particle which takes part in chemical reaction
<LI> An atom is considered to be a divisible particle.
<LI> The atoms of the same element may not be similar in all respects

Eg:
Isotopes (<sub> 17. </sub> CL<sup> 35 </sup>, <sub> 17 </sub> CL <sup> 37 </sup>)
<LI> The atoms of different elements may be similar in some respects

Eg:
Isobars (<sub> 18 </sub> Ar <sup> 40 </sup>, <sub> 20</sub> CA <sup> 40 </sup>)
</UL>
</body>
</html>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 2.
Explain the attributes used with <table> tag in HTML?
Answer:
Attributes of table:
The <table> is a container tag. There are several attributes to improve the layout of the table. They are listed below:

(i) Cellspacing:
It is used to set the space between cells in a table. The value should be in pixels

(ii) Cellpadding:
It is used to set the space between the contents of a cell and its border. The value should be in pixels.

(iii) Border:
Border attribute with <table> tag is used to specify the thickness of the border lines around the table. The value of the border attribute should be a non zero value in pixels. If its value is zero, HTML displays the table without border. The default value is Zero in most the browsers.

(iv) Bordercolor:
It is used to apply the colour to the border lines.

(v) Align:
It is used to set the position of the table within the browser window. Left is the default position. Right or center may be the value of align attribute.

(vi) BGcoter:
It is used to apply background colour to the table.

(vii) Height and Width:
These two attributes are used to specify the height and width of a table in terms of pixels or percentage.

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 3.
Explain the types of list with suitable HTML code?
Answer:
(i) Numbered List / Ordered List:
Numbered list is created within the tag pair <OL> </OL> tag. The tag <LI> is used to present the list item in the list. Ordered list displays items in a numerical or alphabetical order. Both <OL> and <LI> tags are container tags. But the usual the practice, closing tag </LI> never be used.
An HTML code to demonstrate
Numbered List
<html>
<head>
<title> Number List </title>
</head>
<body>

Un-numbered List / Unordered List:
Unordered lists are often referred as bulleted lists. Instead of numbers, each element in the list has prefixed with a special bullet symbol. Unordered list is surrounded within <UL>……………..</UL> tags. As discussed above, each list element is defined by <LI> tag.

An HTML code to demonstrate Unordered list
<html>
<head>
<title> Unordered List </title>
</head>
<body>
<UL>
<LI> Chennai Govt. Hr. Sec,School,Rotler Street, Chennai 600112.
<LI> Karnakata Sanga Hr. Sec. School, T. Nagar,Chennai 600017. <LI> S.M.B. Jain Hr. Sec. School, T. Nagar,Chennai 600017. <LI> Chennai G Hr. Sec. School, Nungambakkam, Chennai 600034.
<LI> Chennai G Hr. Sec. School, Saidapet West, Chennai 600015
<LI> Santhome Hr. Sec. School, Mylapore, Chennai 600004.
</UL>
</body>
</html>

(iii) Definition List:
Definition list is different from other two types of list. No bullet or number is provided for the list items. In this list type, the list element has two parts.

(a) A definition term
(b) The definition description
Definition list is surrounded within <DL> </DL> tags.
Definition term is presented in between <DT> </DT> tag and
Definition description should be surrounded within <DD> </DD> tag.
<html>
<head>
<title> Definition List </title>
</head>
<body>
<DL>
<DT> HTML: </DT>
<DD> Hyper Text Markup Language </DD>
<DT> Webpage:
<DD> A web page is a document that is suitable for the World Wide Web and web browsers. A web browser displays a web page on a monitor or mobile device. </DD>
</DL>
</body>
</html>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 4.
What is Link and explain the types of links?
Answer:
Link in HTML is used to create hyperlinks to web content. Web content may be an HTML document or an external webpage or any multimedia content such as an image, video, audio, animation etc… or even a part of the current document.
(i) Internal Links:
Creating a link to a particular section of the same document is known as Internal Link. To create an internal like, the attribute Name is used along with <A> tag. The Name attribute of <A> tag establish the link to the content within the document.

(ii) External Link:
Establish link with an external web page in known as external linking. It is made possible by providing the URL of the external file in the HREF attribute of <A> tag of the current page.

Question 5.
Write HTML code to create the following table?
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links
<html>
<head>
<title> create a Table </title> </head>
<body>
ctable border align = center>
<tr align= center>
<th rowspan = 2>A</th>
<th> B</th>
</tr>
<tr>
<th> C </th>
<th> D </th>
<th> E </th>
</tr>
<tr>
<th rowspan = 2> F </th>
</tr>
<tr>
<th rowspan = 2> G </th>
</tr>
</table>
</body>
</html>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications HTML – Formatting Text, Creating Tables, List and Links Additional Questions and Answers

I. Choose The Correct Answer

Question 1.
Which is one of the following tag is a phrase tag?
(a) <strong>
(b) <em>
(c) <small>
(d) <big>
Answer:
(a) <strong>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 2.
Which tag is used emphasized text?
(a) <strong>
(b) <em>
(c) <small>
(d) <big>
Answer:
(b) <em>

Question 3.
What is the similar tag of <b>?
(a) <strong>
(b) <em>
(c) <small>
(d) <big>
Answer:
(a) <strong>

Question 4.
What is the similar tag of <i>?
(a) <strong>
(b) <em>
(c) <small>
(d) <big>
Answer:
(b) <em>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 5.
What is the highlight-and a container tag?
(a) <strong>
(b) <em>
(c) <small>
(d) <mark>
Answer:
(d) <mark>

Question 6.
What is the default colour displayed using <mark>tag?
(a) Red
(b) Black
(c) Yellow
(d) Green
Answer:
(c) Yellow

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 7.
Which tag can be used to show the text as strike through style?
(a) <s>…. </s>
(b) <b>…. </b>
(c) <del>…. </del>
(d) <ins>…. </ins>
Answer:
(a) <s>…. </s>

Question 8.
Which tag is used to replaced or deleted text?
(a) <strong>
(b) <em>
(c) <ins>
(d) <del>
Answer:
(d) <del>

Question 9.
Which tag is used non-paragraph text contents can be centered?
(a) <p>
(b) <center>
(c) <em>
(d) <ins>
Answer:
(b) <center>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 10.
Which tag is used to change the style, size and colour of text?
(a) <colour>
(b) <size>
(c) <font>
(d) <style>
Answer:
(c) <font>

Question 11.
Which font is usually used for office documents?
(a) Arial
(b) Times New Roman
(c) Arial Black
(d) Bookman Old Style
Answer:
(b) Times New Roman

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 12.
Which font is generally used for publishing work?
(a) Arial
(b) Times New Roman
(c) Arial Black
(d) Bookman Old Style
Answer:
(a) Arial

Question 13.
Which attribute is used to set different font style?
(a) Colour
(b) Style
(c) Face
(d) Size
Answer:
(c) Face

Question 14.
Which tag is used as thematic breaks?
(a) <font>
(b) <br>
(c) <hr>
(d) <p>
Answer:
(c) <hr>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 15.
How many pixel is equal to an inch?
(a) 62
(b) 72
(c) 82
(d) 92
Answer:
(b) 72

Question 16.
What is the default size of the pixel?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer:
(c) 3

Question 17.
The default view of a horizontal rule line is:
(a) 2D
(b) 3D
(c) no shade
(d) normal
Answer:
(b) 3D

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 18.
What is the default colour by horizontal line?
(a) Blue
(b) Yellow
(c) Gray
(d) Black
Answer:
(c) Gray

Question 19.
The grid of rows and columns are:
(a) row
(b) column
(c) table
(d) cell
Answer:
(c) table

Question 20.
Which tag is used to define table column?
(a) <tr>
(b) <th>
(c) <td>
(d) <br>
Answer:
(b) <th>

Question 21.
Which tag is used to specify the data in a cell?
(a) <tr>
(b) <th>
(c) <td>
(d) <br>
Answer:
(c) <td>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 22.
Which attribute is used to specify the horizontal alignment of content within a cell?
(a) Width
(b) Align
(c) VAlign
(d) Rowspan
Answer:
(b) Align

Question 23.
Which attribute is used to specify the vertical alignment of the contents within a cell?
(a) Width
(b) Align
(c) VAlign
(d) <Rowspan>
Answer:
(c) VAlign

Question 24.
Which attribute is used to specify the width of a cell in terms of pixels or percentage?
(a) Width
(b) Align
(c) VAlign
(d) <Rowspan>
Answer:
(a) Width

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 25.
Which attribute is used to apply a particular colour to the background of a cell?
(a) Width
(b) VAlign
(c) BG Color
(d) Background
Answer:
(c) BG Color

Question 26.
Which attribute is used to apply an image or picture as background of a cell?
(a) Width
(b) BG Color
(c) Background
(d) Rowspan
Answer:
(c) Background

Question 27.
Which attribute is used to merge two or more cells in a row as a single cell?
(a) Rowspan
(b) Colspan
(c) VAlign
(d) Align
Answer:
(a) Rowspan

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 28.
Which attribute is used to merge to two or more cells in a column as a single cell?
(a) Rowspan
(b) Colspan
(c) VAlign
(d) Align
Answer:
(b) Colspan

Question 29.
Which attribute is used to set the space between the contents of a cell and its border?
(a) Cellspacing
(b) Cellpading
(c) Align
(d) Height
Answer:
(b) Cellpading

Question 30.
Numbered list is created, the list item is:
(a) Numerical
(b) alphabetical
(c) both (a) & (b)
(d) None of these
Answer:
(c) both (a) & (b)

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 31.
Unordered lists are often referred as:
(a) numerical
(b) alphabetical
(c) bullet symbol
(d) images
Answer:
(c) bullet symbol

Question 32.
Default of bullet style unordered list of elements are:
(a) solid circle
(b) solid square
(c) solid symbol
(d) None of these
Answer:
(a) solid circle

Question 33.
A list block can be defined inside another list is called:
(a) nested list
(b) bulleted list
(c) numerical list
(d) symbol list
Answer:
(a) nested list

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 34.
Which tag is used to create links along with HREF attributes?
(a) <URL>
(b) <A>
(c) <BR>
(d)<L>
Answer:
(b) <A>

Question 35.
HREF is abbreviated as:
(a) Hypertext Reference
(b) Highertext Reference
(c) Hyper markable Reference
(d) Higher Structure Reference
Answer:
(a) Hypertext Reference

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 36.
Creating a link to a particular section of the same document is known as:
(a) internal link
(b) external link
(c) URL
(d) HREF
Answer:
(a) internal link

II. Answer The Following Questions

Question 1.
Define the <big> and <small> tags?
Answer:

  1. The <big> tag is used to define the text bigger in size than the normal size. It is often used to call attention a text.
  2. The <small> tag is used to define the text smaller than the current size.
  3. These two tags are container tags.

Question 2.
Define the <dei> and <ins> tags?
Answer:
The text what you see on browser cannot delete or insert. But you can show a text as deleted or inserted. <del> and <ins> tags are used to markup a segment of text as deleted or inserted respectively. These two tags are container tags. The text what you specify between <del> and </del> will be displayed as strike through. The ‘text you specify between <ins> and </ins> will be shown as underlined.

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 3.
Define strike through as wrong text?
Answer:
To display a text as wrong text, the <s> tag can be used to show the text as strike through style. The <s> and <del> tags are display the text in similar way. This is also a container tag. The text you specify between <s> and </s> will be display in strike through style.

Question 4.
What is the difference of the Rowspan and Colspan?
Answer:
Rowspan:
Rowspan attribute is used to merge two or more cells in a row as a single cell.

Colspan:
Colspan attribute is used to merge to two or more cells in a column as a single cell.

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 5.
What is the purpose of center tag?
Answer:
Paragraphs can be centered with Align attribute with <p> tag. But for non-paragraph text contents can be centered with <center> tag. The <center> tag is used to centralize a segment of text. It is a container tag. That means, what you type between <center> and </cenfer> will be displayed in the center of the browser.

III. Answer The Following Questions

Question 1.
Explain subscript and superscript?
Answer:
Subscript:
A Subscript is a way to display a character or a number below the normal line of type. For example: The scientific notation for water is H2O. It should be written as H2O.
Here, 2 is appearing below the normal line. This is called subscript.

Superscript:
A Superscript is also a way to show a character or a number above the normal line of type. For example: The familiar algebra equation “a plus b the whole square” should be written as (a+b)2. Here, the square value 2 is appearing above the normal line. This is called superscript. Usually, the subscript and the superscript character or number is smaller than the rest of the text.

In HTML, the <sub> and <sup> tags are used to create subscript and superscripts respectively. As like as other formatting tags, this is also a container tag.

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 2.
Tabulate the usage of the following tags. <b>, <\>, <u>, <s>, <strong>, <em>, <ins> and <del>?
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 3.
What is the use of <font> tag? Explain?
Answer:
The <font> tag is used to change the style, size and color of text. It is also a container tag. It is generally used for changing the appearance of a short segment of text. Before using <font>, you should have the knowledge about fonts.

A font is a named set of certain style of character and number. Each font looks different from other fonts. Generally some fonts are used for specific purpose. For example, Times New Roman is a style of font usually used for preparing office documents.

Arial is another font style which is used for publishing work. Variety of fonts available in internet at free of cost. Generally, a browser shows the contents as default system font setting. Every system has different font setting with another system. The general form of <font> tag with attributes:
<font face= “font_name”
size=value col.or=color_ name / color_code>
Text to be displayed </font>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 4.
Write the attributes of ordered list?
Answer:
There are two attributes can be used to customize ordered list, they are

  1. Type – changing numbering style
  2. Start – changing numbering order.

Type is used to change the number style. The default number style is standard Arabic numerals (1,2,3, …..).

Type value:
1

Numbering style:
Standard Arabic Numerals 1, 2, 3, 4.

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 6.
Write a html code using sub and sup for H2O and (a + b)2 = a2 + 2ab + b2?
Answer:
<html>
<head>
<title> Subscript and Superscript </title>
</head>
<body>
The scientific notation of Water is H<sub>2</sub> 0 <br>
(a+b)<sup>2</sup>=a<sup>2</sup>+2ab+b<sup>2</sup>
</body>
</html>

Question 7.
Write a html program for center the text?
Answer:
<html>
<head>
<title> Center the text</title>
</head>
<body>
<hl align = center> Thiruvallur </hl>
<center> Thiruvallur was originally known as Thiruvallur which specifies the sleeping position of the holy lord <b> “Balaji” <b>, in the
<b> <u> Veeraragava swamy temple of Thiruvallur.
</b> </u> </center>
</body>
</html>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 8.
Write a html program code to change the different font properties?
Answer:
<html>
<head>
<title> Changing Font Properties </title>
</head>
<body>
<font face=”Arial Black” size=l color=red> Font Size l</font><br>
<font face=”Arial Black” size=2 color=blue> Font Size 2 </font><br>
<font face=”Arial Black” size=3 color=green> Font Size 3 </font> <br>
<font face=”Arial Black” size=4 color=yellow> Font Size 4 </font> <br>
<font face=”Arial Black” size=5 color=pink> Font Size 5 </font> <br>
<font face=”Arial Black” size=6 color=red> Font Size 6 </font> <br>
<font face=”Arial Black” size=7 color=blue> Font Size 7 </font> <br>
</body>
</html>

Question 9.
Write a html code using OL tag?
Answer:
<html>
<head>
<title> Attribute of OL tag </title>
</head>
<body>
<0L type=i start=5>
<LI> Physics
<LI> Chemistry
<LI> Biology
<LI> Botany
<LI> Zoology
</OL>
</body>
</html>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 10.
Write an html code using Linking with an external website?
Answer:
<html>
<head>
<title> Links </title>
</head>
<body>
<h1 align=center>
Welcome to <br>
<A href = “http://www.tnscert.org”>
State Council of Educational Research and Training;, Tamilnadu </A>
</h1>
</body>
</html>

IV. Answer The Following Questions

Question 1.
Write a html program to creating a table?
Answer:
<html>
<head>
<title> Creating Table </title>
</head>
<body bgcolor=”PaleGoldenRod”>
<Table border=1>
<Caption> Books and Authors </Caption>

<TR>
<TH> Book </TH>
<TH> Author </TH>
<TH> Publisher </TH>

</TR>
<TR>
<TD> Foxpro 2.5 </TD>
<TD> R.K. Taxali </TD>
<TD> BPB Publications </TD>

</TR>
<TR>
<TD> Visual Basic .NET </TD>
<TD> Jeffrey R. Shapiro </TD>
<TD> Tata McGraw Hill </TD>

</TR>
<TR>
<TD> Core Java Vol 1 </TD>
<TD> Horstmann Cornell </TD>
<TD> Pearson </TD>
</TR>
</Table>
</body>
<html>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 2.
Write a html coding using table attributes?
Answer:
<html>
<head>
<title> Table with Attribute </title>
</head>
<body>
<table cellspacing=5 cellpadding=15 border=4 bordercolor=blue
align=center bgcolor=yellow>
<TR>
<TH> Class </TH>
<TH> Boys </TH>
<TH> Girls </TH></TR>

<TR>
<TD> VI </TD>
<TD> 150 </TD>
<TD> 165 </TD></TR>

<TR>
<TD> VII </TD>
<TD> 146 </TD>
<TD> 151 </TD></TR>

<TR>
<TD> VIII </TD>
<TD> 107 </TD>
<TD> 110 </TD></TR>
</table>
</body>
</html>
<th> Science </th>
<td> 75 </td>
<td> 82 </td>
<td> 65</td>
<td> 96 </td>

</tr>
<tr align=center>
<th> Commerce </th>
<td> 125 </td>
<td> 147 </td>
<td> 118 </td>
<td> 163 </td></tr>
<tr align=center>
<th rowspan=2> XII </th>
<th> Science </th>
<td> 86</td>
<td> 97 </td>
<td> 71</td>
<td> 106 </td></tr>
<tr align=center>
<th> Commerce </th>
<td> 145 </td>
<td> 186 </td>
<td> 130 </td>
<td> 198 </td>
</tr>
</table>
</body>
</html>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 3.
What are the attributes of <TD>, <TH> and <TR> tags?
Answer:
(i) Align:
Used to specify the horizontal alignment of content within a cell. Left is the default alignment. Possible values are Right and Center.

(ii) VAlign:
Used to specify the vertical alignment of the contents within a cell. Bottom is the default alignment. Possible values are Top and Middle

(iii) width:
Used to specify the width of a cell in terms of pixels or percentage.

(iv) BGcolor and Background:
Bgcolor attribute is used to apply a particular colour to the background of a cell.Background attribute is used to apply an image or picture as background of a cell.

(v) Rowspan and Colspan:
Rowspan attribute is used to merge two or more cells in a row as a single cell. Colspan attribute is used to merge to two or more cells in a column as a single cell.

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 4.
Write a suitable html code of the attributes <tr>, <th> and <td> tags?
Answer:
<html>
<head>
<title> Attributes of td, tr and th tags </title>
</,head>
<body>
<table border align=center>
<Caption> Govt. Hr. Sec. School, Mullai Nagar, Thiruvallur
<tr>
<th colspan=6> Boys and Girls Strength during 2016-17 and 2017-18 </th>
</tr>
<tr align=center>
<th rowspan=2> Class </th>
<th rowspan=2> Group </th>
<th colspan=2 bgcolor=silver> 2016 – 17 </th>
<th colspan=2 bgcolor=gray> 2017 – 18 </th>
</tr>
<tr>
<th bgcolor=yellow> Boys </th>
<th bgcolor=pink> Girls </th>
<th bgcolor=yellow> Boys </th>
<th bgcolor=pink> Girls </th>
</tr>
<tr align=center>
<th rowspan=2> XI </th>
<th> Science </th>
<td> 75 </td>
<td> 82 </td>
<td> 65</td>
<td> 96 </td>
</tr>
<tr align=center>
<th> Commerce </th>
<td> 125 </td>
<td> 147 </td>
<td> 118 </td>
<td> 163 </td>
</tr>
<tr align=center>
<th rowspan=2> XII </th>
<th> Science </th>
<td> 86</td>
<td> 97 </td>
<td> 71</td>
<td> 106 </td>
</tr>
<tr align=center>
<th> Commerce </th>
<td> 145 </td>
<td> 186 </td>
<td> 130 </td>
<td> 198 </td>
</tr>
</table>
</body>
</html>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 5.
Write an html code to nested lists?
Answer:
<html>
<head>
<title> Nested List </title>
</head>
<body>
<OL>
<LI> Districts of Tamilnadu <UL type=A>
<LI> Chennai <LI> Madurai <LI>
Coimbatore
</UL>
<LI> District of Kerala <UL type=A>
<LI> Thiruvananthapuram <LI> Palakkad <LI> Idukki
<UL>
</OL>
<body>
<html>

Samacheer Kalvi 11th Computer Applications Solutions Chapter 11 HTML - Formatting Text, Creating Tables, List and Links

Question 6.
Write an html code to linking with multiple pages?
Answer:
<html>
<head>
<title> Linking two pages </ title>
</head>
<body>
<h2> Applications of OpenOffice </h2>
<ul>
<LI> <A href=writer. htm> OpenOffice Writer </A>
<LI> <A href=calc.htm> OpenOffice Calc </A>
<LI> <A href=impress. htm> OpenOffice Impress </A> </ul>
</body>
</html>