Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

   

Download Tamilnadu State Board Solutions for Class 12th Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism PDF here. These Samacheer Kalvi Class 12th Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism Questions and Answers will help you to improve your skills and score highest marks in the exams. Students can easily learn Chapter wise Samacheer Kalvi 12th Commerce Book Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism by following the guide provided here.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Students can score good marks in the exam by preparing with Samacheer Kalvi Class 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism Questions and Answers. Your efforts can give you good results when you have the best resources. Samacheer Kalvi Class 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism is the best resource to learn Commerce. Have the best learning with Chapterwise Tamilnadu State Board Class 12th Commerce Solutions to have the best future ahead.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Grievance Redressal Mechanism Textbook Exercise Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The Chairman of the National Consumer Disputes Redressal Council is ________
(a) Serving or Retired Judge of the Supreme Court of India
(b) Prime Minister
(c) President of India
(d) None of the above
Answer:
(a) Serving or Retired Judge of the Supreme Court of India

Question 2.
The Chairman of the State Consumer Protection Council is ________
(a) Judge of a High Court
(b) Chief Minister
(c) Finance Minister
(d) None of the above
Answer:
(a) Judge of a High Court

Question 3.
The Chairman of the District Forum is ________
(a) District Judge
(b) High Court Judge
(c) Supreme Court Judge
(d) None of the above
Answer:
(a) District Judge

Question 4.
The State Commission can entertain complaints where the value of the goods or services and the compensation, if any claimed exceed ________
(a) ₹ 2 lakhs but does not exceed ₹ 5 lakhs
(b) ₹ 20 lakhs but does not exceed ₹ 1 crore
(c) ₹ 3 lakhs but does not exceed ₹ 5 lakhs
(d) ₹ 4 lakhs but does not exceed ₹ 20 lakhs
Answer:
(b) ₹ 20 lakhs but does not exceed ₹ 1 crore

Question 5.
The National Consumer Disputes Redressal Commission has jurisdiction to entertain complaints where the value of goods/services complained against and the compensation if any claimed is ________
(a) Exceeding ₹ 1 crore
(b) Exceeding ₹ 10 lakhs
(c) Exceeding ₹ 5 lakhs
(d) Exceeding ₹ 12 lakhs
Answer:
(a) Exceeding ₹ 1 crore

Question 6.
The District Forum can entertain complaints where the value of goods or services and the compensation if any claimed is less than ________
(a) Below ₹ 10,00,000
(b) Below ₹ 20,00,000
(c) Below ₹ 40,00,000
(d) Below ₹ 50,00,000
Answer:
(b) Below ₹ 20,00,000

Question 7.
The International Organisation of Consumers Unions (IOCU) was first established in ________
(a) 1960
(b) 1965
(c) 1967
(d) 1987
Answer:
(a) 1960

Question 8.
Consumer awareness covers the following:
(а) Consumer awareness about Maximum Retail Price (MRP)
(b) Consumer awareness about Fair Price Shop
(c) Consumer awareness about price, quality, and expiry date of the product
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 9.
Complaints can also be filed by the ________
(a) Central Government
(b) State Government
(c) A group of consumers
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 10.
A consumer has to be protected against ________
(a) Defects of product
(b) Deficiencies of product
(c) Unfair and restrictive trade practices
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What do you mean by the Redressal Mechanism?
Answer:
There tier quasi-judicial machinery is called Redressal mechanism National commission [above 11 Crore]

State commission [more than ₹ 20 lakhs less than ? 1 crore]

District forum [less than ₹ 20 lakhs]

Question 2.
What do you know about National Commission?
Answer:
The National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC), India is a quasi-judicial commission in India which was set up in 1988 under the Consumer Protection Act of 1986. The National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC) is also called as National Commission.

Question 3.
State the meaning of the term State Commission.
Answer:

  • The state commission is appointed by the State Government in consultation with central Government
  • It is headed by serving or retired judge High court.
  • The State consumer Disputes Redressal-commission [SCDRC] is also called as State commission.

Question 4.
What is the term District Forum?
Answer:
As per the Consumer Protection Act of 1986 and Section 9 thereof the establishment of a District Forum by the State Government in each district is necessary today to protect the interest of aggrieved consumers in that district. Complaints can be filed with the forum by a consumer.

Question 5.
How to register the complaints?
Answer:

  • Complaints can be registered by an aggrieved consumer or his authorized agent in person or by post addressed to the redressal agency.
  • The complaint can be written even on plain paper no need to use stamp paper on payment of court
  • No need for advocates the aggrieved can argue.
  • A complaint can be registered within 2 years.
  • From the date on which the cause of action has arisen.
  • To the date on which the complaints from the deficiency in service.

III. Short Answer Questions

Question 1.
Is Consumer Protection necessary?
Answer:
The consumer is supposed to be the king in the business. Consumer satisfaction is compulsorily necessary. Because the business depends upon the consumer. If there is no consumer, no need for production or sales. So the consumer is to be fully satisfied and respected in the market.

Question 2.
Who are the members of the National Commission?
Answer:
Members: The National Consumer Disputes Redressal Commission has been constituted by a Notification.

  1. The National Commission should have five members.
  2. One should be from the judiciary.
  3. Four other members of ability, knowledge, and experience from any other fields.
  4. It should include a woman.

Question 3.
What is the Pecuniary Jurisdiction of the State Commission?
Answer:
The state commission can entertain complaints within the territory of the entire state, where the value of the goods or services and the compensation [pecuniary] if any claimed above 20 lakhs and below 1 crore.

Question 4.
Does District Forum exceed the claim limit of Rs 20 Lakhs? Explain the condition.
Answer:
If the value of the complaint exceeds this limit of Rs 20 Lakhs the complaint should be made direct to the State Commission. Further, the District Forum also may pass orders against traders indulging in unfair trade practices, sales of defective goods or rendering deficient services, where the turnover of goods or value of services does not exceed Rs 20 Lakhs.

Question 5.
Write a note on the Voluntary Consumer Organisation.
Answer:

  • Consumer is a broad label for any individuals or household that use goods and services produced within the economy.
  • VCO refers to the organizations formed voluntarily by the consumers to protect their rights and interests.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
What are the Functions of the National Commission?
Answer:
The National Consumer Disputes Redressal Commission is also called as National commision. Its head office is New Delhi.
Functions:

  1. Compensation can be given for the complaints to the value of more than Rupees one crore.
  2. The orders passed in the state commission can be appealed.
  3. To call for the records and pass appropriate orders from the state commission and district
    forum.

Question 2.
Explain the overall performance of the State Commission.
Answer:
The State Commission is to be appointed by the State Government. The person who is a judge or retired judge of high court is the president of the state commission.
Performances:

  1. The compensation of the value should not exceed Rs.20 lakhs and below Rs. 1 crore.
  2. The state commission has the power to call for the records and pass orders in the district forum
  3. To furnish the information which is required for the purpose of the Act to any officer.

Question 3.
Explain the term District Forum and explain the functions of District Forum.
Answer:
As per the Consumer Protection Act 1986, a district forum is established in each and every district to solve the problems in the concerned district.
Present or Retired district judge is the president of District forum.
Functions:

  1. The complaints relating to the district can be solved by district forum.
  2. Compensation that can be claimed is less than Rs. 20 lakhs.
  3. Sometimes the district forum also may pass orders against traders.

Question 4.
What is Voluntary Consumer Organisations? Explain its Functions.
Answer:
Voluntary Consumer organizations [VCO] refers to the organizations formed voluntarily by the consumers to protect their rights and interests.

Functions:

  • The Department of consumer affairs [DCA] Operates the Consumer welfare fund
  • CWF’s objective to strengthen the consumer advocacy movement[CAM] in India.
  • VCO doing work to raise awareness amongst consumers.
  • Provides counseling /Guidance and mediation services.
  • Provides grants through CWF for diverse projects and comparative testing of products and services.
  • Steps have been taken to enhance transparency and to digitalize the government’s interface with the citizens.
  • Some of the following VCO’s play a vital role to protect the consumers.
    • IOCU – International Organization of Consumers Union
    • CGSI – Consumer Guidance Society of India
    • CERS – Consumer Education and Research Society
    • CAG – Consumer Action Group
    • CC – Common Cause

Question 5.
How to create consumer awareness?
Answer:
The first priority of a consumer organisation is to increase consumer awareness towards their rights.
The following are the points for awareness:

  1. To publish brochures, journals, and monographs.
  2. To arrange conferences, seminars, and workshops.
  3. To educate consumers to help themselves.
  4. To provide special education to women about consumerism.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Grievance Redressal Mechanism Additional Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The State consumer protection council is also called as
(a) State Commission
(b) National commission
(c) District commission
(d) City commission
Answer:
(a) State Commission

Question 2.
The National Commission should have members.
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Answer:
(c) 5

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What did Mahatma Gandhi tell about the Customer?
Answer:
“A customer is the most important visitor on our premises. He is not dependent on us. We are dependent on him. He is not an interruption of our work. He is the purpose of it. He is not an outsider of our business.”

III. Short Answer Questions

Question 3.
What are Voluntary Consumer organizations? Explain its functions.
Answer:
Voluntary consumer organisations refer to the organisation formed voluntarily by the consumers to protect their rights and interests.
Functions:

  1. Collecting Data on Different Products: These organizations collect samples of different products from time to time and test them.
  2. Filing Suit on Behalf of Consumers: If a consumer is not able to protest regarding his complaints, these organisations file a case in the court, on behalf of a consumer.
  3. Protests against Adulteration: The consumer organisations play a significant role in eliminating the evil of adulteration, hoarding, black-marketing.
  4. Helping Educational Institutions: These organizations advise the educational institutions on the way to prepare courses of study.
  5. Extending Support to Government: Consumer organisations keep informing the government agencies about adulteration, artificial scarcity, inferior quality products.

We hope the information prevailed in this article is helpful for all the students of Class 12th. The Tamilnadu State Board Solutions for Class 12th Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism Questions and Answers And Pdf enhance your skills and score good marks in the exams. Stay tuned to get the latest information about the Samacheer Kalvi Class 12th Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism Solutions.