Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange – EDI

   

Students can Download Computer Applications Chapter 18 Electronic Data Interchange – EDI Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange – EDI

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Electronic Data Interchange – EDI Text Book Back Questions and Answers

PART – I
I. Choose The Correct Answer

Question 1.
EDI stands for ……………………
(a) Electronic Details Information
(b) Electronic Data Information
(c) Electronic Data Interchange
(d) Electronic Details Interchange
Answer:
(c) Electronic Data Interchange

Question 2.
Which of the following is an internationally recognized standard format for trade, transportation, insurance, banking and customs?
(a) TSLFACT
(b) SETFACT
(c) FTPFACT
(d) EDIFACT
Answer:
(d) EDIFACT

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 3.
Which is the first industry-sjpecific EDI standard?
(a) TDCC
(b) VISA
(c) Master
(d) ANSI
Answer:
(a) TDCC

Question 4.
UNSM stands for:
(a) Universal Natural Standard message
(b) Universal Notations for Simple message
(c) United Nations Standard message
(d) United Nations Service message
Answer:
(c) United Nations Standard message

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 5.
Which of the following is a type of EDI?
(a) Direct EDI
(b) Indirect EDI
(c) Collective EDI
(d) Unique EDI
Answer:
(a) Direct EDI

Question 6.
Who is called as the father of EDI?
(a) Charles Babbage
(b) Ed Guilbert
(c) Pascal
(d) None of the above
Answer:
(b) Ed Guilbert

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 7.
EDI interchanges starts with ……………………. and ends with ……………………..
(a) UNA, UNZ
(b) UNB, UNZ
(c) UNA, UNT
(d) UNB, UNT
Answer:
(b) UNB, UNZ

Question 8.
EDIFACT stands for ………………………
(a) EDI for Admissible Commercial Transport
(b) EDI for Advisory Committee and Transport
(c) EDI for Administration, Commerce and Transport
(d) EDI for Admissible Commerce and Trade
Answer:
(c) EDI for Administration, Commerce and Transport

Question 9.
The versions of EDIFACT are also called as ……………………….
(a) Message types
(b) Subsets
(c) Directories
(d) Folders
Answer:
(c) Directories

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 10.
Number of characters in an single EDIFACT messages ……………………..
(a) 5
(b) 6
(c) 4
(d) 3
Answer:
(b) 6

PART – II
II. Short Answer

Question 1.
Define EDI?
Answer:

  • The Electronic Data Interchange (EDI) is the exchange of business documents between one trade partner and another electronically.
  • It is transferred through a dedicated channel or through the Internet in a predefined format without much human intervention.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 2.
List few types of business documents that are transmitted through EDI?
Answer:

  1. Direct EDI EDIviaVAN
  2. EDI via FTP/VPN, SFTP, FTPS
  3. Web EDI
  4. Mobile EDI

Question 3.
What are the 4 major components of EDI?
Answer:

  1. Standard document format
  2. Translator and Mapper
  3. Communication software
  4. Communication network

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 4.
What is meant by directories in EDIFACT?
Answer:
The versions of EDIFACT are also called as directories. These EDIFACT directories will be revised twice a year; on 1 st April and 1 st October to include new or update, existing EDIFACT messages. EDIFACT directories have names like D. 18B (D stands for Directory, 18 is the year and A/B indicates the month of release)

Question 5.
Write a note on EDIFACT subsets?
Answer:
Due to the complexity, branch-specific subsets of EDIFACT have developed. These subsets of EDIFACT include only the functions relevant to specific user groups.

PART – III
III. Explain in Brief Answer

Question 1.
Write a short note on EDI?
Answer:

  1. The Electronic Data Interchange (EDI) is the exchange of business documents between one trade partner and another electronically.
  2. It is transferred through a dedicated channel or through the Internet in a predefined format without much human intervention.
  3. It is used to transfer documents such as delivery notes, invoices, purchase orders, advance ship notice, functional acknowledgments etc.
  4. These documents are transferred directly from the computer of the issuing company to that of the receiving company, with great time saving and avoiding many errors of traditional “on paper” communications.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 2.
List the various layers of EDI?
Answer:
Electronic data interchange architecture specifies four different layers namely –

  1. Semantic layer
  2. Standards translation layer
  3. Transport layer
  4. Physical layer

These EDI layers describes how data flows from one computer to another.
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 3.
Write a note on UN/EDIFACT?
Answer:

  • United Nations / Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport (UN / EDIFACT) is an Internationa! EDI – a standard developed under the supervision of the United Nations.
  • In 1987, the UN / EDIFACT syntax rules were approved as ISO: IS09735 standard by the International Organization for Standardization.
  • EDIFACT includes a set of internationally agreed standards, catalogues, and guidelines for the electronic exchange of structured data between independent computer systems.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 4.
Write a note on the EDIFACT message?
Answer:
The basic standardization concept of EDIFACT is that there are uniform message types called United Nations Standard Message (UNSM). In so-called subsets, the message types can be specified deeper in their, characteristics depending on the sector. The message types, all of which always have exactly one nickname consisting of six uppercase English alphabets. The message begins with UNH and ends with UNT.
Service messages
To confirm/reject a message, CONTRL and APERAK messages are sent.

  1. CONTRL – Syntax Check and Confirmation of Arrival of Message
  2. APERAK – Technical error messages and acknowledgment
  3. Data exchange
  4. CREMUL – multiple credit advice
  5. DELFOR-Delivery forecast
  6. IFTMBC – Booking confirmation

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 5.
Write about EDIFACT separators?
EDI Separators:
Answer:
EDIFACT has the following punctuation marks that are used as standard separators.
Character:

  1. Apostrophe
  2. Plus sign (+)
  3. Colon:
  4. Question mark (?)
  5. Period

Uses:

  1. Segment terminator
  2. Segment tag and data element separator
  3. Component data element separator
  4. Release character
  5. Decimal point

IV. Explain in detail

Question 1.
Briefly explain various types of EDI?
Answer:
The types of EDI were constructed based on how EDI communication connections and the conversion were organized. Thus based on the medium used for transmitting EDI documents the following are the major EDI types,

  1. Direct EDI
  2. EDI via VAN
  3. EDI via FTP/VPN, SFTP, FTPS
  4. Web EDI
  5. Mobile EDI

Direct EDI/Point-to-point

  • It is also called as Point-to-Point EDI. It establishes a direct connection between various business stakeholders and partners individually.
  • This type of EDI suits to larger businesses with a lot of day to day business transactions.

EDI via VAN

  • EDI via VAN (Value Added Network) is where EDI documents are transferred with the support of third-party network service providers.
  • Many businesses prefer this network model to protect them from the updating ongoing complexities of network technologies.

EDI via FTP/VPN, SFTP, FTPS

  • When protocols like FTP/VPN, SFTP and FTPS are used for the exchange of EDI-based documents through the Internet or Intranet it is called as EDI via FTP/VPN, SFTP, FTPS.

Web EDI

  • Web-based EDI conducts EDI using a web browser via the Internet.
  • Here the businesses are allowed to use any browser to transfer data to their business partners.
  • Web-based EDI is easy and convenient for small and medium organizations.

Mobile EDI

  • When smartphones or other such handheld devices are used to transfer EDI documents it is called mobile EDI.
  • Mobile EDI applications considerably increase the speed of EDI transactions.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 2.
What are the advantages of EDI?
Answer:
Advantages of EDI:
EDI was developed to solve the problems inherent in paper-based transaction processing and in other forms of electronic communication. Implementing an EDI system offers a company greater control over its supply chain and allow it to trade more effectively. It also increases productivity and promotes operational efficiency. The following are the other advantages of EDI.

  1. Improving service to end-users
  2. Increasing productivity
  3. Minimizing errors
  4. Slashing response times
  5. Automation of operations
  6. Cutting costs
  7. Integrating all business and trading partners
  8. Providing information on process Status
  9. Optimizing financial ratios

EDI Layers:
Electronic data interchange architecture specifies four different layers namely;

  1. Semantic layer
  2. Standards translation layer
  3. Transport layer
  4. Physical layer

These EDI layers describes how data flows from one computer to another.
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 3.
Write about the structure of EDIFACT?
Answer:
EDIFACT Structure:
EDIFACT is a hierarchical structure where the top level is referred to as an interchange, and lower levels contain multiple messages. The messages consist of segments, which in turn consist of composites. The final iteration is a data element.

Segment Tables:
The segment table lists the message tags. It contains the tags, tag names, requirements designator, and repetition field. The requirement designator may be mandatory (M) or conditional (C). The (M) denotes that the segment must appear at least once. The (C) denotes that the segment may be used if needed. e.g. C10 indicates repetitions of a segment or group between 0 and 10.
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Electronic Data Interchange – EDI Additional Questions and Answers

1. Choose The Correct Answer

Question 1.
In …………….. first EDI standards were released by TDCC,
a) 1972
b) 1978
c) 1974
d) 1975
Answer:
d) 1975

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 2.
Identify which one of the following is not an EDI standard?
(a) EDIFACT
(b) XML
(c) ANSI ASC X12
(d) HTML
Answer:
(d) HTML

Question 3.
The TDCC is renamed as Electronic Data Interchange Association (EDIA) in ……………..
a) 1972
b) 1978
c) 1974
d) 1975
Answer:
b) 1978

Question 4.
…………………… is a paperless payment.
(a) EDI
(b) EFT
(c) XML
(d) EDIFAC
Answer:
(b) EFT

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 5.
TDCC stands for ………………………
Answer:
Transportation Data Coordinating Committee

Question 6.
Every EDI message consist of ………… uppercase English Alphabets
a) two
b) four
c) six
d) eight
Answer:
c) six

Question 7.
The first EDI standard was released by TDCC in the year
(a) 1972
(b) 1975
(c) 1976
(d) 1978
Answer:
(b) 1975

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 8.
The ………… are the piece of actual data.
a) Segments
b) Elements
c) Messages
d) Interchange
Answer:
b) Elements

Question 9.
The TDCC is renamed as EDIA in the year ……………………….
(a) 1972
(b) 1975
(c) 1976
(d) 1978
Answer:
(d) 1978

Question 10.
ANSI stands for …………………….
Answer:
American National Standards Institute

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 11.
In …………….. ANSI ASC – developed a wide range of EDI standards called ANSI X12.
a) 1978
b) 1979
c) 1974
d) 1975
Answer:
b) 1979

Question 12.
EDIFACT is created by …………………..
(a) UN
(b) WHO
(c) UNESCO
(d) UNICEF
Answer:
(a) UN

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 13.
EDIFACT was created in ……………………..
(a) 1982
(b) 1978
(c) 1981
(d) 1985
Answer:
(d) 1985

Question 14.
Identify the statement which is not true?
(a) The first EDI message was sent from the Holland – American Steamship line to Trans-Atlantic Shipping Company
(b) It is sent using telex
(c) It took 2 minutes to send a full-page
(d) These messages were written on the CD to load into another computer
Answer:
(d) These messages were written on the CD to load into another computer.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 15.
The first EDI message was sent in ………………………
(a) 1955
(b) 1965
(c) 1975
(d) 1985
Answer:
(b) 1965

Question 16.
How many major classifications of EDI are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(d) 5

Question 17.
Pick the odd one out.
(a) Direct EDI
(b) Web EDI
(c) Android EDI
(d) Mobile EDI
Answer:
(c) Android EDI

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 18.
…………………… is also called point-to-point EDI.
Answer:
Direct EDI

Question 19.
Which EDI is better for day-to-day business transactions?
(a) Direct EDI
(b) EDI via VAN
(c) Web EDI
(d) Mobile EDI
Answer:
(a) Direct EDI

Question 20.
Expand VAN?
(a) Value Added Network
(b) Voice Added Network
(c) Vast Area Network
(d) Value Area Network
Answer:
(a) Value Added Network

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 21.
A …………………….. acts as an intermediary between trading partners.
(a) VAN
(b) Web
(c) Mobile
(d) FTPs
Answer:
(a) VAN

Question 22.
……………………… is convenient for small and medium organizations.
Answer:
web-based EDI

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 23.
Match the following
(i) point to point EDI – 1. easy for small and medium organizations.
(ii) EDI via VAN – 2. Speed Transactions.
(iii) EDI via FTP/VPN, SFTP, FTPS – 3. Large day to day business transactions
(iv) Web EDI – 4. Third-party Network service providers.
(v) Mobile EDI – 5. Uses protocols
(a) (i)-3 (ii)-4 (iii)-5 (iv)-1 (v) 2
(b) (i)-1 (ii)-2 (iii)-3 (iv)-4 (v)-5
(c) (i)-5 (ii)-4 (iii)-3 (iv)-2 (v)-1
(d) (i)-4 (ii)-3 (iii)-2 (iv)-1 (v)-5
Answer:
(a) (i)-3 (ii)-4 (iii)-5 (iv)-1 (v) 2

Question 24.
How many layers are there in EDI?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(c) 4

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 25.
Pick the odd one out.
(a) Semantic layer
(b) Transport layer
(c) Session layer
(d) Physical layer
Answer:
(c) Session layer

Question 26.
Identify the wrongly matched pair.
(a) Semantic layer – application-level services
(b) Standard layer – ANSI XI2
(c) Transport layer – FTP, TELNET
(d) Physical layer – Electronic mail
Answer:
(d) Physical layer – Electronic mail

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 27.
MIME, HTTP, FTP comes under …………………….. layer.
(a) Semantic
(b) Standard
(c) Transport
(d) Physical
Answer:
(c) Transport

Question 28.
How many major components of EDI are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(c) 4

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 29.
Which one of the following is not a major component of EDI?
(a) Standard document
(b) Standard translation
(c) Translator and Mapper
(d) Communication Software
Answer:
(b) Standard translation

Question 30.
………………………. is the EDI standard for the warehousing Industry.
Answer:
WINS

Question 31.
GTDI means …………………………
Answer:
Guideline for Trade Data Interchange

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 32.
ECE stands for
(a) Economic Commission for Europe
(b) Electronic and Communication Engineering
(c) Electrical and Communication Engineering
(d) Easy control Edges
Answer:
(a) Economic Commission for Europe

Question 33.
UN/EDIFACT is officially proposed in the year ………………………
(a) 1986
(b) 1987
(c) 1988
(d) 1989
Answer:
(a) 1986

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 34.
The EDIFACT directories will be revised …………………….
(a) twice a year
(b) once in a year
(c) thrice a year
(d) cannot be revised
Answer:
(a) twice a year

Question 35.
In EDIFACT directories A/B indicates the ……………………… of release.
Answer:
month

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 36.
Find the wrongly matched pair.
(a) EDICHEM – Chemical Industry
(b) EDIFURN – Furniture Industry
(c) EDIGAS – Gas Business
Answer:
(a) EDICHEM – Chemical Industry

Question 37.
Which one of the following is a hierarchical structure with multiple messages?
(a) CEFIC
(b) EDIFACT
(c) EDIFURN
(d) EDIGAS
Answer:
(b) EDIFACT

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 38.
The top-level in EDIFACT is referred to as ………………………..
(a) Subsets
(b) Segment
(c) interchange
(d) data
Answer:
(c) interchange

Question 39.
In EDIFACT, the messages consist of which in turn consist of …………………….. which in turn consist of ……………………….
Answer:
segments and composites

Question 40.
The final iteration in EDIFACT is
(a) data element
(b) control variable
(c) interchange
(d) subset
Answer:
(a) data element

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 41.
………………………. indicates the repetitions of a segment or group between 0 and 10.
(a) A10
(b) BIO
(c) C1O
(d) D1O
Answer:
(c) C1O

Question 42.
……………………. lists the tags, tag names, requirements designator, and repetitation fields.
Answer:
Segment Table

Question 43.
The interchange is also called as …………………..
Answer:
envelope

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 44.
The EDIFACT message begins and ends with …………………….
(a) UNH, UNT
(b) UNB, UNZ
(c) UNH, UNZ
(d) UNB, UNT
Answer:
(a) UNH, UNT

Question 45.
………………….. show technical error messages in EDIFACT.
Answer:
APERAK

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 46.
A segment is a …………………….. character alphanumeric code.
Answer:
3

Question 47.
In EDIFACT message ………………………… is the format for a century, year, month, date, hour, minute.
Answer:
CCYYMMDDHHMM

Question 48.
……………………. is date/time information in the segment.
Answer:
DTM

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 49.
Which is the release character?
(a) :
(b) ?
(c) .
(d) +
Answer:
(b) ?

Question 50.
Which punctuator is segment tag?
(a) ,
(b) +
(c) :
(d) !
Answer:
(b) +

Question 51.
Which is used for component data element separator?
(a) :
(b) +
(c) ?
(d) ?
Answer:
(a) :

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 52.
…………………… is the segment terminator.
(a) :
(b) +
(c) ‘
(d) ?
Answer:
(c) ‘

II. Short Answer Questions

Question 1.
What is Mobile EDI? And write its use.
Answer:

  • When smartphones or other such handheld devices are used to transfer EDI documents it is called mobile EDI.
  • Use: Mobile EDI applications considerably increase the speed of EDI transactions.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 2.
Write a note on EDI Via FTP/VPN, SFTP, FTPS?
Answer:
EDI via FTP/VPN, SFTP, FTPS:
When protocols like FTP/VPN, SFTP, and FTPS are used for the exchange of EDI-based documents through the Internet or Intranet it is called EDI via FTP/VPN, SFTP, FTPS.

Question 3.
Why EDIFACT subsets have developed?
Answer:

  • In EDI, Due to the complexity, branch-specific subsets of EDIFACT have developed.
  • These subsets of EDIFACT include only the functions relevant to specific user groups

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 4.
Mention Some examples for the FDIFACT subset?
Answer:

  1. GEFIC – Chemical industry
  2. EDIFURN – furniture industry
  3. EDIGAS – gas business

Question 5.
Write a note on EDIFACT Segment?
Answer:
EDIFACT Segment
It is the subset of messages. A segment is a three-character alphanumeric code. These segments are listed in segment tables. Segments may contain one, or several related user data elements.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 6.
Mention service messages in EDIFACT?
Answer:

  1. CONTRL- Syntax Check and Confirmation of Arrival of Message
  2. APERAK – Technical error

Question 7.
Mention data exchange in EDIFACT message?
Answer:
Data exchange:
CREMUL – multiple credit advice DELFOR-Delivery forecast IFTMBC – Booking confirmation.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 18 Electronic Data Interchange - EDI

Question 8.
What are the aspects to divide the EDI standard?
Answer:
The EDI standard is mainly divided into the following aspects:

  • Basic Standards
  • Code Standards
  • Message Standards
  • Document Standards
  • Management Standards
  • Application Standards
  • Communication Standards And
  • Security Standards.

III. Explain in detail

Question 1.
What are the advantages of EDI?
Answer:

  • Implementing an EDI system offers a company greater control over ¡ts supply chain and allows it to trade more effectively.
  • It also increases productivity and promotes operational efficiency.
  • Improving service to end-users
  • Increasing productivity
  • Minimizing errors
  • Slashing response times
  • Automation of, operations
  • Cutting costs
  • Integrating all business and trading partners
  • Providing information on process status
  • Optimizing financial ratios