Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions

   

You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions

Recap (Textbook Page No. 55)
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions
Question 1.
Which of the following fractions is not a proper fraction?
(a) \(\frac{1}{3}\)
(b) \(\frac{2}{3}\)
(c) \(\frac{5}{10}\)
(d) \(\frac{10}{5}\)
Solution:
(d) \(\frac{10}{5}\)

Question 2.
The equivalent fraction of \(\frac{1}{7}\) is ____
(a) \(\frac{2}{15}\)
(b) \(\frac{1}{49}\)
(c) \(\frac{7}{49}\)
(d) \(\frac{100}{7}\)
Solution:
(c) \(\frac{7}{49}\)

Question 3.
Write >, < or = in the box.
(i) \(\frac{5}{8}\) ____ \(\frac{1}{10}\)
(ii) \(\frac{9}{12}\) _____ \(\frac{3}{4}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 55 Q3
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 55 Q3.1

Question 4.
Arrange these fractions from the least to the greatest: \(\frac{1}{2}, \frac{1}{4}, \frac{6}{8}, \frac{1}{8}\)
Solution:
\(\begin{array}{l}{\frac{1}{2}=\frac{1 \times 4}{2 \times 4}=\frac{4}{8}} \\ {\frac{1}{4}=\frac{1 \times 2}{4 \times 2}=\frac{2}{8}}\end{array}\)
Comparing \(\frac{4}{8}, \frac{2}{8}, \frac{6}{8} \text { and } \frac{1}{8}\). we have \(\frac{1}{8}<\frac{2}{8}<\frac{4}{8}<\frac{6}{8}\)
i.e, \(\frac{1}{8}<\frac{1}{4}<\frac{1}{2}<\frac{6}{8}\)

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions

Question 5.
Annan says the \(\frac{2}{6}\) th of the group of triangles given below are blue. Is he correct?
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 55 Q5
Solution:
No, he is not correct because of the total of 6 triangles 4 are blue, i.e \(\frac{4}{6}^{\text {th }}\) triangles are blue.

Question 6.
Joseph has a flower garden. Draw a picture which shows that \(\frac{2}{10}\) th of the flowers are red and the rest of them are yellow.
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 55 Q6

Question 7.
Malarkodi has 10 oranges. If she ate 4 oranges, what fraction of oranges she was not eaten by her?
Solution:
\(\frac{\text { Oranges not eaten }}{\text { Total oranges }}=\frac{10-4}{10}=\frac{6}{10}\)

Question 8.
After sowing seeds on day one, Muthu observes the growth of two plants and records it. In 10 days, if the first plant grew \(\frac{1}{4}\) th of an inch and the second plant grew \(\frac{3}{8}\) th of an inch, then which plant grew more?
Solution:
Comparing \(\frac{1}{4}\) th of an inch and \(\frac{3}{8}\) th of an inch.
\(\frac{1}{4}=\frac{2}{8}<\frac{3}{8}\)
Second plant grew more.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions

Try These (Textbook Page No. 57 to 60)

Question 1.
Write the ratio of red tiles to blue tiles and yellow tiles to red tiles.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 57 Q1
Solution:
(i) Red tiles to blue tiles = 2 : 3
(ii) Yellow tiles to red tiles = 2 : 2

Question 2.
Write the ratio of blue tiles to that of red tiles and red tiles to that of total tiles.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 57 Q2
Solution:
The ratio of blue tiles to red tiles = 3 : 5
The ratio of red tiles to total tiles = 5 : 8

Question 3.
Write the ratio of shaded portion to the unshaded portions in the following shapes.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 57 Q3
Solution:
(i) Ratio = 1 : 2
(ii) Ratio = 5 : 4

Question 4.
If the given quantity is in the same unit, put ‘✓’ otherwise put ‘ ✗’ in the table below.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 57 Q4
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 57 Q4.1

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions

Question 5.
Write the ratios in the simplest form and fill in the table.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 57 Q5
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 57 Q5.1

Try These (Textbook Page No. 64)

Question 1.
For the given ratios, find two equivalent ratios and complete the table.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 64 Q1
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 64 Q1.1

Question 2.
Write three equivalent ratios and fill in the boxes.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 64 Q2
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 64 Q2.1

Question 3.
Find the given ratios, find their simplest form and complete the table.
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 64 Q3
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 64 Q3.1

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions

Try These (Textbook Page No. 70)

Question 1.
Fill the box by using cross product rule of two ratios Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 70 Q1
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 70 Q1
By cross product rule we have 1 × □ = 5 × 8
1 × 40 = 40
∴ \(\frac{1}{8}=\frac{5}{40}\)

Question 2.
Use the digits 1 to 9 only once and write as many ratios that are in proportion as possible (For example \(\frac{2}{4}=\frac{3}{6}\))
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Term 1 Chapter 3 Ratio and Proportion Intext Questions 70 Q2