You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

## Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Measurements Ex 2.1

Question 1.

Fill in the blanks.

(i) 250 ml + \(\frac{1}{2}\) ml = _____ l.

(ii) 150 kg 200 g + 55 kg 750 g = ____ kg ____ g.

(iii) 20 l – 1 l 500 ml = ____ l ___ ml

(iv) 450 ml × 5 = ____ l ____ ml.

(v) 50 Kg ÷ 100 g = ______

Solution:

(i) \(\frac{3}{4}\) l

(ii) 205 kg 950 g

(iii) 18 l 500 ml

(iv) 2l 250 ml

(v) 500

Question 2.

True or False

(i) Pugazhenthi ate 100 g of nuts which is equal to 0.1 kg.

(ii) Meena bow it 250 ml of butter milk which is equal to 2.5 l.

(iii) Karkuzhali’s bag 1 kg 250 g and poong- kodi’s bag 2 kg 750 g. The total weight of their bags 4 kg.

(iv) Vanmathi bought 4 books each weighing 500 g. Total weight of 4 books is 2 kg.

(v) Gayathiri bought 1 kg of birthday cake. She shared 450 g with her friends.

The weight of cake remaining is 650 g

Solution:

(i) True

(ii) False

(iii) True

(iv) True

(v) False

Question 3.

Convert into indicated units:

(i) 10 l and 5 ml into ml

(ii) 4 km and 300 m into m

(iii) 300 mg into g

Solution:

(i) 10 l and 5 ml

= 10 × 1000 ml + 5 ml

= 10,000 ml + 5 ml [∴ 1l = 1000 ml]

= 10,005 ml.

∴ 10 l and 5 ml = 10,005 ml.

(ii) 4 km and 300 m into m.

4 km and 300 m

= 4 × 1000 m + 300 m

= 4000 m + 300 m [∴ 1 km = 1000 m]

= 4300 m

∴ 4 km and 300 m = 4300 m

(iii) 300 mg into g.

Question 4.

Convert into higher units:

(i) 13000 mm (km, m, cm)

(ii) 8257 ml (kl, l)

Solution:

(i) 13000 mm (km, m, cm)

(ii) 8257 ml (kl, l)

Question 5.

Convert into lower units:

(i) 15 km (m, cm, mm)

Solution:

15 km = 15 × 1000 m = 15000 m

15 km = 15 × 100000 cm

= 1500000 cm

15 km = 15 × 1000000 mm

= 15000000 mm

(ii) 12 kg (g, mg)

Solution:

12 kg = 12 × 1000 g

= 12000 g

12 kg = 12 × 1000000 mg

= 12000000 mg

Question 6.

Compare and put > or < or = in the following:

(i) 800 g + 150 g ____ 1 kg

(ii) 600 ml + 400 ml ____ 1 l

(iii) 6 m 25 cm ____ 600 cm + 25 cm

(iv) 88 cm ____ 8 m 8 cm

(v) 55 g ____ 550 mg

Solution:

(i) 800 g + 150g < 3kg

(ii) 600 ml + 400 ml = 1 l

(iii) 6 m 25 cm = 600 cm + 25 cm

(iv) 88 cm < 8 m 8 cm

(v) 55 g > 550 mg

Question 7.

Geetha brought 2 l and 250 ml of water in a bottle. Her friend drank 300 ml from it. How much of water is remaining in the bottle?

Solution:

Total Capacity of water = 2 l 250 ml

= (2 x 1000 + 250) l

= 2000 + 250 ml

= 2250 ml

Water Consumed = 300 ml

Water remaining in the bottle = (2250 – 300) ml

= 1950 ml

= 1 litre 950 ml

Question 8.

Thenmozhi’s height is 1.25 m now. She grows for 5 cm every year. What would be her height after 6 years?

Solution:

Thenmozhi’s present height = 1.25 m

Rate of growth per year = 5 cm

Her growth in 6 years = 5 cm × 6 = 30 cm.

After 6 years her height = 1.25 m + 30 cm

= 1.25 × 100 + 30 cm

= 125 + 30 cm

= 155 cm.

∴ After 6 years Thenmozhi’s height will be 155 cm.

Question 9.

Priya bought 22 \(\frac{1}{2}\) kg of onion/ Krishna bought 18 \(\frac{3}{4}\) kg of onion and sethu bought 9 kg 250 g of onion, what is the total weight of onion did they buy?

Solution:

Total weight of onion bought

= 22 \(\frac{1}{2}\) + 18 \(\frac{3}{4}\) + 9 \(\frac{1}{4}\) kg

= 22 kg 500 g + 18 kg 750 g + 9 kg 250 g

= 49 kg 1500 g

= 50 kg 500 g

Question 10.

Maran walks 1.5 km every day to reach the school while Mahizhan walks 1400 m. Who walks more distance and by how much?

Solution:

Distance which Maran walks = 1.5 km = 1.5 × 1000 m = 1500 m

The distance which Mahizhan walks = 1400 m.

Here 1500 > 1400

∴ Difference = 1500 – 1400 = 100 m.

∴ Maran walks more distance = 100 m.

Question 11.

In a JRC one day camp, 150 gm of rice and 15 ml oil are needed for a student. If there are 40 students to attend the camp how much of rice and oil are needed?

Solution:

Rice needed for a student = 150 gm

Rice needed for 40 students = 40 × 150 gm = 6000 gm = 6 kg

Oil needed for a student = 15 ml

Oil needed for 40 students = 40 × 15 ml = 600 ml

Question 12.

In a school, 200 litres of lemon juice is prepared. If 250 ml lemon juice is given to each student, how many students get the juice?

Solution:

Total lemon juice prepared = 200 l = 200 × 1000 ml = 2,00,000 ml.

∴ Quantity of Lemon juice given to one student = 250 ml.

∴ Number of students can get = \(\frac{2,00,000}{250}\) = 800

∴ 800 students can get the lemon juice.

Question 13.

How many glasses of the given capacity will fill a 2 litre jug?

(i) 100 ml ……….

(ii) 50 ml ……….

(iii) 500 ml ………

(iv) 1 l ………

(v) 250 ml ………

Solution:

(i) 20

(ii) 40

(iii) 4

(iv) 2

(v) 8

**Objective Type Questions**

Question 14.

9 m 4 cm is equal to _____

(a) 94 cm

(b) 904 cm

(c) 9.4 cm

(d) 0.94 cm

Solution:

(b) 904 cm

Question 15.

1006 g is equal to ………

(i) 1 kg 6 g

(ii) 10 kg 6 g

(iii) 100 kg 6 g

(iv) 1 kg 600 g

Solution:

(i) 1 kg 6 g

Question 16.

Every day 150 l of water is sprayed in the garden. Water sprayed in a week is ____

(a) 700 l

(b) 1000 l

(c) 950 l

(d) 1050 l

Solution:

(d) 1050 l

Question 17.

Which is the greatest? 0.007 g, 70 mg, 0.07 cg ……….

(i) 0.07 cg

(ii) 0.007 g

(iii) 70 mg

(iv) all are equal

Solution:

(iii) 70 mg

Question 18.

7 km – 4200 m is equal to

(a) 3 km 800 m

(b) 2 km 800 m

(c) 3 km 200 rn

(d) 2 km 200 m

Solution:

(b) 2 km 800 m