You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

## Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Additional Questions

Question 1.

______ is the difference between S.P and C.P., when S.P > C.P.

Solution:

Profit

Question 2.

(a) What is the total bill amount?

(b) Which item is the costliest one?

(c) Write the name of the shop?

Solution:

(a) ₹ 4,050

(b) Tables

(c) ABC Furnitures, Madurai

Question 3.

A vegetable vendor bought a dozen drum sticks for ₹ 42. Two of them become dry. If he has to get a profit of ₹ 8. Find the S.P of each drumstick.

Solution:

12 drumsticks cost price = ₹ 42

Profit = ₹ 8

Profit = S.P – C.P

⇒ 8 = S.P – 42

⇒ S.P = 8 + 42 = ₹ 50

S.P of 10 drumsticks = ₹ 50

S.P of each drumstick = \(\frac { 50 }{ 10 }\) = ₹ 5

Question 4.

Rice is being sold at ₹ 1800 per bag of 25kg at profit of ₹ 250. Find the Cost price of the rice bag.

Solution:

S.P = ₹ 1800

Profit = ₹ 250

Profit = S.P – C.P

⇒ 250 = 1800 – C.P

⇒ C.P = 1800 – 250 = ₹ 1550

Question 5.

Mangai buys a book for ₹ 300. She wants to sell it at a profit of ₹ 50 after making a discount of ₹ 30. What is the M.P of a book?

Solution:

Profit = S.P – C.P

⇒ 50 = S.P – 300

⇒ S.P = 50 + 300 = 350

S.P = M.P – Discount

⇒ 350 = M.P – 30

⇒ M.P = 350 + 30 = ₹ 380

Question 6.

Manila buys a dress for ₹ 750. She wants to sell it at a profit of ₹ 75 on sales and she marks ₹ 900. What is the discount that she will give to her customers?

Solution:

Profit = S.P – C.P

⇒ 75 = S.P – 750

⇒ S.P = 75 + 750 = ₹ 825

S.P = M.P – Discount

⇒ 825 = 900 – Discount

⇒ Discount = 900 – 825 = ₹ 75

Question 7.

Complete the following table:

Solution:

(i) Profit = S.P – C.P = 60 – 50 where CP < SP = ₹ 10

(ii) S.P = C.P – loss = 80 – 15 = ₹ 65