You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

## Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 2 Chapter 3 Bill, Profit and Loss Ex 3.2

Miscellaneous Practice Problems

Question 1.

A shopkeeper buys three articles for ₹ 325, ₹ 450 and ₹ 510. He is able to sell them for ₹ 350, ₹ 425 and ₹ 525 respectively. Find the gain or loss to the shopkeeper on the whole.

Solution:

C.P of three articles = 325 + 450 + 510 = ₹ 1285

S.P of three articles = 350 + 425 + 525 = ₹ 1,300

Here S.P > C.P

Profit = S.P – C.P = 1,300 – 1285 = ₹ 15

The shopkeeper gained = ₹ 15

Question 2.

A stationery shop owner bought a scientific calculator for Rs 750. He had put a battery worth Rs 100 in it. He had spent Rs 50 for its outer pouch. He was able to sell it for Rs 850. Find his profit or loss.

Solution:

CP = Rs 750 + Rs 100 + Rs 50

= Rs 900

SP = Rs 850

SP < CP

Loss = CP – SP

= Rs 900 – Rs 850

= Rs 50

Question 3.

Nathan paid ₹ 800 and bought 10 bottles of honey from a village vendor. He sold them in a city for ₹ 100 per bottle. Find his profit or loss.

Solution:

C.P of 10 bottles of honey = ₹ 800

C.P of 1 bottle honey = 800/10 = ₹ 80

S.P of a bottle honey = ₹ 100

Here S.P > C.P

Profit per bottle = ₹ 100 – ₹ 80 = ₹ 20

Profit for 10 bottles = 20 × 10 = ₹ 200

Profit = ₹ 200

Question 4.

A man bought 400 metre of cloth for Rs 60,000 and sold it at the rate of Rs 400 per metre. Find his profit or loss.

Solution:

Cost of 400 m of cloth = Rs 60,000

CP = Rs 60,000

Selling price of 400 m of cloth = 400 × Rs 400

SP = Rs 1,60,000

SP > CP

Profit = SP – CP

= Rs 1,60,000 – Rs 60,000

= Rs. 1,00,000

Challenge Problems

Question 5.

A fruit seller bought 2 dozen bananas at ₹ 20 a dozen and sold them at ₹ 3 per banana. Find his gain or loss.

Solution:

Cost of one dozen banana = ₹ 20

Cost of 2 dozen bananas = ₹ 20 × 2 = ₹ 40

C.P = ₹ 40

S.P per banana = ₹ 3

S.P for 2 dozen banana = ₹ 3 × 24 = ₹ 72

Here S.P > C.P

Profit = S.P – C.P = 72 – 40 = 32

Profit = ₹ 32

Question 6.

A store purchased pens at Rs 216 per dozen. He paid Rs 58 for conveyance and sold the pens at the discount of Rs 2 per pen and made an overall profit of Rs 50. Find the M.P. of each pen.

Solution:

Cost of 1 dozen pens = Rs 216 + Rs 58

CP = Rs 274

Discount for each pen = Rs 2

Overall profit = Rs 50

Total discount for 12 pens = Rs 2 × 12

= Rs 24

Selling price of 12 pens = Mp – Discount

SP = Mp – Rs 24

Profit = SP – CP

Rs 50 = Mp – Rs 24 – Rs 274

MP = Rs 50 + Rs 24 + Rs 274

= Rs 348 (1 dozen)

MP of each pen = Rs 348 / 12

= Rs 174/6

= Rs 29

Question 7.

A vegetable vendor buys 10 kg of tomatoes per day at ₹ 10 per kg, for the first three days of a weak. 1 kg of tomatoes got smashed on every day for those 3 days. For the remaining 4 days of the week, he buys 15 kg of tomatoes daily at ₹ 8 per kg. If for the entire week he sells tomatoes at ₹ 20 per kg, then find his profit or loss for the week.

Solution:

Total tomatoes bought for 3 days = 3 × 10 = 30 kg

Cost of 1 kg = ₹ 10

Cost of 30kg tomatoes = 30 × 10 = ₹ 300

Total tomatoes bought for other 4 days = 4 × 15 = 60 kg

Cost of 1 kg = ₹ 8

Cost of 60 kg tomatoes = 60 × 8 = ₹ 480

Total cost of 90 kg tomatoes = 300 + 480 = ₹ 780

C.P = ₹ 780

Tomatoes smashed = 3 kg

Total kg of Tomatoes for sale = 90 – 3 = 87 kg

S.P of 1 kg tomatoes = ₹ 20

S.P of 87 kg tomatoes = 87 × 20 = ₹ 1740

Here S.P > C.P

Profit = S.P – C.P = 1740 – 780 = ₹ 960

Profit = ₹ 960

Question 8.

An electrician buys a used T.V. for Rs 12,000 and a used Fridge for Rs 11,000. After spending Rs 1,000 on repairing the T.V. and Rs 1500 on painting the Fridge, he fixes up the M.P. of T.V. as Rs 15,000 and that of Fridge as Rs 15,500. If he gives Rs 1000 discount on each find his profit or loss.

Solution:

Total cost price of TV and Fridge = Rs 12,000 + Rs 11,000 + Rs 1,000 + Rs 1,500 = Rs 25,500

Selling price of TV = MP – Discount = Rs 15,000 – Rs 1,000 = Rs 14,000

Selling price of Fridge = MP – Discount = Rs 15,500 – Rs 1,000 = Rs 14,500

Total Selling price of TV and Fridge = Rs 14,000 + Rs 14,500 = Rs 28,500

SP > CP

Profit = SP – CP = Rs 28,500 – Rs 25,500 = Rs 3,000